Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 12 aug 2016 / 06:35 uur

Vastenburg had geen idee wie Bowie en Prince waren

In Rio, ver van huis, kunnen onze Olympiërs niet zonder muziek. Ter ontspanning of ‘om even thuis’ te zijn. Vandaag de favoriete nummers van Jip Vastenburg. Zij komt vandaag in actie op de 10 kilometer.

Afleiding

Jip Vastenburg luistert nooit muziek als ze hardloopt. „Ik denk dat je dat alleen ziet bij recreatielopers”, zegt de 22-jarige Nederlandse kampioene op de 10 kilometer in 2014 en 2015 en de halve marathon in 2014. „Ik ken in ieder geval bijna geen atleten die met muziek op hardlopen. Het leidt mij af en geeft me het gevoel alsof ik er niet echt mee bezig ben. Met hardlopen heb ik een bepaald ritme dat ik baseer op mijn ademhaling, hartslag en het aantal passen dat ik maak. Ik let altijd erg op mijn techniek. Ik hoor aan het tikken van mijn schoenen of ik goed loop of niet. Als ik ga sloffen hoor ik dat meteen. Muziek kan ik daarbij niet gebruiken. Met muziek krijg ik geen terugkoppeling.”

K3

Buiten het lopen luistert de geboren Loosdrechtse wel veel muziek. „Ik woon nu een tijdje alleen en thuis heb ik altijd wel wat opstaan. Anders is het zo stil. En in de auto natuurlijk. Doordeweeks train ik in Apeldoorn, maar ik ga vaak terug naar Loosdrecht waar mijn ouders wonen. Die auto heb ik nu een jaar en sindsdien heb ik ook echt wat met muziek. Vroeger luisterde ik op de fiets naar school weleens naar muziek, maar daar hield het dan ook mee op. Nu begin ik nummers te herkennen en meer te waarderen. Albums koop ik niet, heb ik nooit gedaan. De enige cd’s die ik heb zijn van K3 die ik vroeger van mijn ouders kreeg. Ik was een enorme fan, ben zelfs naar een concert van ze geweest in België. Ze stonden daar op een festival samen met Piet Piraat, haha. Ik downloadde veel, maar nu is er Spotify.”

Spotify

Vastenburg gebruikt Spotify vooral om nieuwe muziek te ontdekken. „Playlisten maak ik zelden. Alleen als ik lang in het vliegtuig moet zitten, maak ik er eentje. Ik maak vooral gebruik van playlisten die al bestaan. Zo is er een playlist ‘Koffiehuis’ die ik luister als ik ’s ochtends fiets. Het leuke van Spotify is dat ze het makkelijk voor je maken om iets nieuws te ontdekken. Die lijstjes met aanbevelingen op basis van je muzieksmaak gebruik ik veel. Zo heb ik Dotan ontdekt toen hij nog niet zo bekend was en die Belgische singer-songwriter Milow die te gast was bij de NOS tijdens het WK voetbal.”

Verder luistert ze veel naar Radio 538. „Muziek die nu leuk is, vind ik ook leuk. Oude artiesten ken ik niet. Bondscoach Grete Koens was aardig van slag toen David Bowie en Prince waren overleden. Ik had geen idee wie dat waren, tot grote ontsteltenis van Grete, haha. Volgens haar ben ik een muziekbarbaar. In het vliegtuig luister ik veel naar Jack Johnson. Dat is heerlijke muziek om bij in slaap te vallen. Mijn voorkeur gaat over het algemeen ook uit naar rustige muziek.”

Schoonmaakliedje

Als Vastenburg aan de gewichten hangt wil ze wel beats horen. „In het krachthonk mag er inderdaad wel iets opzwepends opstaan, anders gaat het allemaal zo langzaam. Hetzelfde geldt als ik mijn huis schoonmaak. Dan staat de muziek keihard aan en blèr ik lekker mee. Mijn favoriete schoonmaakliedje? Andy Grammer met ‘Honey, I’m Good’. Melodie vind ik belangrijker dan teksten. Maar nu ik ouder word en door de omgang met andere sporters ook beter Engels begrijp, luister ik wel steeds beter naar de teksten.”

Depressief

Toen Vastenburg dit jaar kampte met een blessure en drie maanden niet kon trainen, luisterde ze veel naar liefdesliedjes. „Vooral naar Marco Borsato, haha. Liedjes over gebroken relaties vond ik wel vergelijkbaar net mijn situatie toentertijd. Die pijn voelde ik ook. Lekker melodramatisch hè? Op een gegeven moment ben ik daarmee maar gestopt, want ik werd er wel erg depressief van. Ik luister dan ook vooral naar vrolijke muziek. Wat me nu vooral opbeurt is het nummer ‘Hey’ van Fais en Afrojack.”

De top 5 van Jip:

1. Jack Johnson – Banana Pancakes

2. Lumineers – Hey Ho

3. Imagine Dragons – On Top Of The World

4. Andy Grammer – Honey, I’m Good

5. Fais ft. Afrojack – Hey

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vastenburg had geen idee wie Bowie en Prince waren
Sluiten