Bianca Brasser
Bianca Brasser Sport 18 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Van sporter naar BN’er, wat staat je dan te wachten?

En dan ben je het opeens: een bekende Nederlander. Sharon van Rouwendaal, Ellis Ligtlee, Ferry Weertman en Sanne Wevers, voor deze Spelen waren hun namen voor velen nauwelijks bekend, nu zijn ze verbonden aan een gouden plak. Wat staat deze nieuwe helden te wachten bij thuiskomst?

Golden oldie

„Een gekkenhuis”, denkt Ellen van Langen, die zelf in 1992 in één klap beroemd werd toen zij een gouden medaille won op de 800 meter. „Als sporter heb je geen idee wat je te wachten staat bij thuiskomst. Ik destijds niet in elk geval. De eerste ochtend dat ik thuis wakker werd na de Spelen wilde ik naar de bakker, gewoon even een brood halen, maar ik kon de deur niet eens uit. Ik zou die dag gehuldigd worden, ’s morgens vroeg stond mijn straat al helemaal vol met mensen.”

Foto: ANP

Ook de dagen na de huldiging zat ‘gewoon even een boodschapje doen’ er niet in voor Van Langen. „Continu werd ik aangeklampt. Dat is aan de ene kant heel erg leuk, maar het is ook echt heftig. Bij mij kwam al die aandacht van het ene op het andere moment, ik heb er niet in kunnen groeien, ik was nog maar een meisje en wist echt niet wat me overkwam.”

Genieten

Vooral Sanne Wevers, die geschiedenis schreef door goud te halen met haar balkoefening en wiens hoofd niet deels bedekt werd door een helm of badmuts, zal waarschijnlijk veel aandacht en aanspraak op straat te wachten staan. „Ik hoop dat ze er van gaat genieten”, zegt Van Langen. „Het enige wat ze kan doen, is alles over zich heen laten komen. En proberen dicht bij zichzelf te blijven. Zich niet laten meeslepen door dingen die ze eigenlijk niet wil doen.”

Gaandeweg leerde Van Langen dat zelf ook. „Mijn telefoonnummer stond gewoon in het telefoonboek. Ik werd overspoeld met uitnodigingen. Of ik een zwembad wilde openen, dat soort dingen. Ik had geen manager, vond het lastig nee te zeggen en liet me makkelijk overhalen. Ik werd even publiek bezit. Tegenwoordig hebben alle sporters gelukkig wel een manager en is een telefoonnummer wat lastiger te achterhalen.”

Bokser

Foto: ANP

Ook Orhan Delibaş, de man die in 1992 plots bekend werd door een zilveren medaille te halen met boksen, had in ‘zijn tijd’ moeite met ‘nee’ zeggen. En ook hij stond, net als Van Langen ‘gewoon’ in het telefoonboek. „Ik was 21 jaar en niks gewend. Had weinig vrienden, ging nooit stappen, woonde nog bij mijn ouders. Ik was altijd aan het boksen. Maar opeens was ik een bekende Nederlander en wilde iedereen wat van me. Ik werd gevraagd van alles te openen. En dat deed ik. Gratis. Ik had echt geen idee, was er helemaal niet op ingesteld om voor zoiets geld te vragen.”

Ook Delibaş gebruikt het woord ‘gekkenhuis’ om te omschrijven hoe de periode na zijn Spelen was. „Ik kreeg liefdesverklaringen en zelfs huwelijksaanzoeken. De telefoon stond roodgloeiend, jonge meisjes met de raarste verzoeken. Op straat werd ik continu aangesproken. Opeens wilde iedereen mijn vriend zijn. Heel ongemakkelijk vond ik dat. Aandacht is af en toe leuk, maar niet constant. Ik was dit totaal niet gewend en wilde liever met rust gelaten worden.”

Trainen

De overweldigende aandacht hield volgens Delibaş bij hem zeker een paar maanden aan. „Mijn oplossing was een trainingskamp in het buitenland. Daar kon ik de rust weer vinden en weer zijn wie ik was.” En dat is dan ook zijn tip aan de nieuwe helden van de Spelen 2016: „Wordt het je te veel? Ga op trainingskamp en wees lekker met je sport bezig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van sporter naar BN’er, wat staat je dan te wachten?
Sluiten