Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 29 aug 2016 / 16:35 uur

Van Oostveen struikelend naar het einde bij de KNVB

Bert van Oostveen vertrekt per 1 september als directeur betaald voetbal bij de KNVB, Gijs de Jong volgt hem op.

De prestaties van Bert van Oostveen bij de KNVB lopen sinds zijn aanstelling in 2010 vrijwel synchroon met de positie van het Nederlands elftal op de FIFA-ranglijst. Toen Van Oostveen zes jaar geleden na het WK in Zuid-Afrika fris en fruitig begon als directeur betaald voetbal, zag alles er nog bijzonder gunstig uit.

Oranje werd wereldwijd gezien als een absoluut topland en stond stevig verankerd in de top van de FIFA-wereldranglijst. Nederland voerde zelfs heel even die ranglijst aan, maar na een waslijst aan sportieve en vooral organisatorische blunders ging het snel bergafwaarts met Oranje en Van Oostveen. Oranje is in de week waarin Van Oostveen zijn afscheid aankondigt terug te vinden op plek 26, de laagste positie ooit op de FIFA-ranglijst, en ook binnen de KNVB is de chaos compleet.

Valse start

De directeur betaald voetbal kende in september 2010 eigenlijk meteen een valse start. Nadat het Nederlands elftal op het WK onder bondscoach Bert van Marwijk zeer verrassend de finale had gehaald, werd het contract van de trainer, dat liep tot en met het EK van 2012, verlengd tot 2016.

Geen slimme zet, bleek al snel, want toen Oranje zwaar teleurstelde op het EK in Polen en Oekraïne door alle poulewedstrijden te verliezen, zat de bond met een groot probleem. Van Marwijk trok zelf zijn conclusies en hielp daarmee Van Oostveen uit de brand.

Ome Guus

Als opvolger wilde Van Oostveen het liefst Guus Hiddink aanstellen. Maar omdat ‘ome Guus’ op dat moment oliedollars aan het binnenharken was bij het toen nog schathemelrijke Anzhi Makhachkala moest die wens de ijskast in. Toen zijn gedroomde kandidaat afviel, koos Van Oostveen plotseling voor Louis van Gaal, een coach die in werkelijk alles verschilt van eerste keus Hiddink.

Omdat Van Gaal meteen aangaf dat hij na het WK van 2014 zou stoppen, moest Van Oostveen in aanloop naar dat WK alvast op zoek naar een opvolger. Daarbij negeerde hij opzichtig Ronald Koeman, die openlijk solliciteerde op de functie en voor veel kenners dé ideale kandidaat was. Maar Van Oostveen wilde om onverklaarbare redenen per se met Hiddink in zee. Hiddink nam contact op met Koeman. De ervaren coach vroeg Koeman om als assistent bij Oranje aan de slag te gaan om vervolgens in 2016 bondscoach te worden. Maar daar zag de toenmalige Feyenoordtrainer weinig in.

Blind

Van Oostveen had weinig geleerd van eerdere fouten, want bizar genoeg kreeg Danny Blind precies hetzelfde voorstel. Ook hij mocht beginnen als assistent van Hiddink om twee jaar later de functie van de bondscoach over te nemen. Een krankzinnige constructie in een opportunistische wereld als de voetballerij.

Het duurde een paar weken voordat ook Van Oostveen inzag dat hij geblunderd had met Hiddink. De voormalige ‘Guus Geluk’ oogde bij Oranje als een lieve kwetsbare opa die het ook allemaal niet meer wist. In niets leek hij nog op de succescoach die hij was geweest. Na nederlagen tegen Tsjechië en IJsland viel Van Oostveen zijn bondscoach openlijk af. Het was het begin van het einde voor Hiddink, die na minder dan een jaar weg moest bij de KNVB. Groot was de verontwaardiging in het land toen ook onder opvolger Blind Oranje niet in staat bleek om derde te worden in een EK-kwalificatiepoule met Tsjechië, IJsland, Turkije, Kazachstan en Letland. Een schandvlek die nu uiteindelijk ook Van Oostveen zelf de kop heeft gekost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Oostveen struikelend naar het einde bij de KNVB
Sluiten