Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 30 aug 2016 / 16:26 uur

Van Breukelen en Blind nu al op ramkoers

Bondscoach Danny Blind zat er tijdens de persconferentie voorafgaand aan de oefeninterland tegen Griekenland (donderdag) en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (volgende week dinsdag) bij als een vader die zojuist zijn kinderen bestraffend had toegesproken. Hij zei niet boos te zijn op zijn assistent Marco van Basten, maar wel teleurgesteld. Na het vertrek van Dick Advocaat, verraste Van Basten vorige week Blind met de mededeling dat hij naar de FIFA vertrok. „Ik snap dat Marco interesse heeft in die baan, maar ik had het niet gedaan. Als ik iemand vraag om in mijn staf plaats te nemen, verwacht ik loyaliteit en dat we de rit afmaken. Dus ja, ik ben teleurgesteld.”

Teleurstellingen

Het is de zoveelste teleurstelling die Blind voor zijn kiezen krijgt. Managers en directeuren om hem heen sneuvelen, zijn assistenten kiezen voor andere baantjes en de nieuw aangestelde technisch directeur lijkt hem eerder tegen te werken dan te steunen. Zo bestempelde Blind de timing van Bert van Oostveen om op te stappen als ‘ongelukkig’. De directeur betaald voetbal had een blind vertrouwen in de bondscoach, maar die steun vervalt nu en maakt de toekomst van Blind in Zeist er hoogst onzeker op.

Op de vraag of de leegloop in zijn staf mogelijk ook met Blind zelf te maken heeft, moest de bondscoach lachen. „Je zou je dat inderdaad kunnen afvragen, maar zowel van Dick als Marco heb ik die signalen niet ontvangen. Verre van dat zelfs. Kijk, die baan die Marco aangeboden gekregen heeft, is hem op het lijf geschreven. Hij heeft heldere ideeën en opvattingen over zaken als spelregels, regelgeving en programmering en kan die ideeën straks hopelijk in de praktijk brengen. Wel heb ik met hem afgesproken dat hij blijft tot het einde van dit kalenderjaar, tenzij ik een geschikte opvolger heb gevonden.”

Fiasco

Die geschikte opvolger had Ruud Gullit kunnen zijn, een man met dezelfde statuur als Van Basten. Aangezien Blind een grote voorkeur heeft voor een Nederlandse assistent, kun je stellen dat Gullit een van de weinige geschikte kandidaten was. Helaas voor Blind liepen de contractonderhandelingen tussen Gullit en Hans van Breukelen uit op een fiasco. De nieuwe technisch directeur van de KNVB probeert in een rap tempo zijn stempel op de organisatie te drukken, maar gaat vooralsnog op zijn zachtst gezegd zeer ongelukkig te werk.

Ten eerste was Van Breukelen op de hoogte van het vertrek van Van Basten, maar verzweeg dit aan Gullit die wist dat zijn vroegere maatje van AC Milan zou vertrekken bij de KNVB. „Voor mijn benoeming als tweede assistent was het vertrek van Van Basten een essentieel punt”, zei Gullit hierover bij RTL Late Night. „Marco speelde daarover met mij open kaart. Hij vond het belangrijk dat ik het wist voordat ik bij de KNVB tekende, maar Van Breukelen repte er met geen woord over. Die wist ook niet dat ik het wist. Daarom heb ik het hard gespeeld over de mogelijkheid om opnieuw over mijn contract te praten als er verschuivingen in de technische staf zouden komen. Toen Van Breukelen dat niet wilde, ben ik echt kwaad geworden. Het vertrouwen was weg. Ik voelde me in de maling genomen.”

Ten tweede gaat Van Breukelen uitdrukkelijk tegen de wens in van de bondscoach én de spelersgroep om teammanager Hans Jorritsma te behouden. De oud-doelman wil een ‘teammanager plus’, wiens werkzaamheden een breder karakter gaan krijgen. „Hij moet programma’s opstellen die vanaf Oranje Onder-15 tot en met het Nederlands elftal spelers en teams beter zullen maken”, zei Van Breukelen hierover, die het etiket prestatie-innovatie manager geplakt heeft op de nieuwe functie van teammanager.

Vraagtekens

Blind wil na de wedstrijd tegen Zweden dan ook een gesprek met Van Breukelen. Hij beaamde dat er genoeg vraagtekens bij hem bestaan over hoe de technisch directeur tot dusverre te werk is gegaan. „Ik ben niet bij de besprekingen geweest tussen Ruud en Van Breukelen. Ik heb Ruud wel aan de lijn gehad toen het afgeketst was, maar ik ben ook benieuwd naar wat Van Breukelen heeft te zeggen.”

Blind wilde niet zeggen of hij nog toekomst voor zichzelf ziet als bondscoach als de gesprekken met Van Breukelen hem een onbevredigend gevoel geven. „Aan dat soort scenario’s doe ik niet mee, maar we gaan zeker praten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Breukelen en Blind nu al op ramkoers
Sluiten