Bianca Brasser
Bianca Brasser Sport 16 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Scorende keeper Tess Wester is ‘een lieve pitbull’

In het doel staat een pitbull, maar als de beste vriendin van Tess Wester gevraagd wordt haar te omschrijven, klinkt het vol overtuiging: „een heel erg lief meisje.” Heel wat ogen zijn dinsdag gericht op de Nederlandse handbaldames. Met de 23-jarige ‘pitbull’ Tess in het doel om zoveel mogelijk schoten van de Brazilianen te stoppen. En, als het een beetje meezit, ook nog even zelf te scoren, zoals ze deze Spelen al deed tijdens de tweede groepswedstrijd tegen Argentinië.

Hup Holland

Maar wie er ook scoort, Tess zelf of een teamgenoot, een van haar beste vriendinnen Britt Kenter juicht net zo hard. „Tijdens de wedstrijd juich ik na elke mooie bal, van wie dan ook. Pas na de wedstrijd komt bij mij de emotie en denk ik: jeetje Tess, wat was jij goed. Na die eerste wedstrijd op de Spelen tegen Frankrijk, heb ik even moeten huilen. Tess had een paar ongelofelijke reddingen en het was zo mooi om haar daar op de Spelen te zien staan. Ze heeft er hard voor gewerkt, veel voor moeten laten, maar eindelijk stond ze daar.”

Sinds de basisschool zijn de twee vriendinnen en jarenlang speelden ze samen handbal in jeugdteams.

„Het is zo leuk om Tess breaks [een lange bal naar voren red.] te zien gooien. Ik zie haar op een bepaalde manier kijken en dan weet ik wat er komt. Vroeger deed ze dat al. Ik was hoek en zij gooide breaks naar mij. Op een gegeven moment zei onze coach: ‘Kom op meiden, geen breaks meer. Dit is niet leuk meer voor de tegenstander.’ Als ik haar nu op tv op die manier zie kijken, denk ik meteen: ‘Kom op, gooi ‘m’. Als het dan lukt ben ik echt uitzinnig van vreugde.”

Uitblinker

Voor Britt eindige haar handbalavontuur nadat haar arm op haar veertiende uit de kom ging. Tess handbalde door. Dat haar vriendin een uitblinker is, ziet Britt naar eigen zeggen pas sinds het WK 2015. „Ik wist natuurlijk dat ze goed was. Zeker toen ze naar Duitsland ging. [Tess speelt bij BBM Bietigheim in de Duitse Handbal-Bundesliga red.] Maar tijdens het WK zag ik hoe goed zij zich heeft ontwikkeld. Toen ik haar vorig jaar zag, dacht ik echt: Chick! Waar ben jij mee bezig? Dit wordt helemaal ziek.”

Een ambitieus meisje vol doorzettingsvermogen, noemt Britt haar vriendin. „Mentaal is ze heel sterk. Ze is nuchter en kan goed relativeren. In het doel zien mensen een pitbull, maar wat mensen niet zien, is dat ze ook echt heel lief is. We appen en snapchatten elke dag en dan gaat het natuurlijk even over handbal en het olympisch dorp, maar ze is net zo geïnteresseerd in de dingen die ik meemaak.”

Olympische Spelen

Het is voor het eerst dat Nederland met een dameshandbalteam aan de Olympische Spelen mee mag doen. De verwachtingen zijn hoog, vorig jaar werd Nederland tweede tijdens het WK.

Een olympische handbalwedstrijd deze dagen op tv overslaan, is dan ook geen optie voor Britt. „Ik blijf er voor wakker”, zegt ze ferm. „Aan de ene kant natuurlijk om Tess te zien. Ik let als eerste op haar. Voelt ze zich goed? Hoe ziet ze eruit? Maar ik vind het ook gewoon heel leuk om een handbalwedstrijd te zien. Het is toch geweldig dat we nu eindelijk aan de Olympische Spelen meedoen.”

Dat de handbalsters met een medaille thuiskomen, daar heeft Britt alle vertrouwen in. Maar dan zullen ze dinsdag eerst thuisland Brazilië moeten verslaan. „Dat wordt het moeilijkst. Afgelopen wedstrijden ontbrak er nog iets. Maar als ze nu opnieuw starten en dinsdag winnen, dan heb ik er het volste vertrouwen in dat ze met goud thuiskomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scorende keeper Tess Wester is ‘een lieve pitbull’
Sluiten