Remco Visser
Remco Visser Sport 23 aug 2016 / 12:12 uur

Russische atleten blijven geschorst voor Paralympics

Russische sporters kunnen de Paralympische Spelen definitief op hun buik schrijven. Het internationaal sporttribunaal CAS wees dinsdag het beroep van de Russen af en oordeelde dat het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) in haar recht staat om deze beslissing te nemen wegens het omvangrijke dopingprogramma dat door de Russische overheid werd georganiseerd.

Het CAS oordeelde dat het IPC geen regels heeft geschonden in de strafzaak en achtte de sanctie bovendien proportioneel. Het tribunaal merkte ook op dat de Russen geen enkel bewijs konden overleggen om de beschuldigingen van dopinggebruik te weerleggen. Rusland betoogde dat de beslissing politiek gemotiveerd was en stelde dat tientallen onschuldige atleten hiermee zouden worden gestraft.

Schorsing

Rusland zou met ongeveer 250 sporters deelnemen aan het evenement dat van 7 tot en met 18 september wordt gehouden in Rio de Janeiro, maar is dus niet meer welkom. Het IPC gaat met de ban een stap verder dan het IOC, dat het al dan niet deelnemen van Russen op de Spelen aan de betreffende internationale sportbonden liet. Aan het zondag afgesloten toernooi deden daardoor maar 271 ‘schoon verklaarde’ Russen mee, terwijl Rusland eigenlijk 389 sporters wilden afvaardigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Russische atleten blijven geschorst voor Paralympics
Sluiten