Remco Visser
Remco Visser Sport 10 aug 2016 / 18:12 uur

Rio 2016: Zilver voor Tom Dumoulin

Tom Dumoulin (25) heeft woensdag bij de individuele tijdrit op de Olympische Spelen van Rio beslag gelegd op het zilver. Het goud was weggelegd voor de Zwitser Fabian Cancellara, die met een tijd van 1.12.15 het snelste was op het 54,5 kilometer lange parcours over glooiend terrein. Drievoudig Tourwinnaar Chris Froome won het brons voor Groot-Brittannië.

Dumoulin moest op het dan weer natte, dan weer droge traject 47 seconden toegeven op de ongenaakbare Zwitser (35), die in Peking (2008) op deze discipline ook al goud won. Cancellara reed de tijdrit met een gemiddelde snelheid van 45,2 kilometer per uur. Dat was een fractie sneller dan de gemiddelde snelheid 44,7 kilometer die de Limburger wegtrapte.

Blessure

Tevreden met zijn zilveren plak was Dumoulin niet: „Op dit moment ben ik teleurgesteld. Mijn doel was goud", liet hij in een eerste reactie weten. „Ze wilden net dat ik een lachend gezicht opzette, maar ik tover niet zomaar een glimlach tevoorschijn", ging hij verder. „Ik wist dat het door die val in de Tour moeilijk ging worden. Het waren weken van ongelooflijke stress. De ene keer dacht ik dat ik een goede kans had. Het andere moment had ik super veel pijn en dacht ik: het is klaar. Ik ben echt kapot."

„De eerste ronde was ik nog wat onzeker, vooral in de bochten. Ik reed technisch niet goed", aldus Dumoulin, die de wedstrijd vol pijnstillers reed. „Ook omdat ik dat niet had kunnen testen in training. De tweede ronde ging beter, maar het is echt niet zo dat ik in dat eerste deel 47 seconden heb laten liggen. Het gat was te groot. Als je op vijf seconden verliest zou dat erger zijn geweest.’"

Dumoulin, die normaal uitkomt voor Giant-Alpecin, zag zijn voorbereiding ernstig verstoord door een val in de Tour de France. Hij brak daarbij een spaakbeen bij zijn linkerpols. Hij bouwde zijn tijdrit zorgvuldig op en was met name voorzichtig op de glibberige afdalingen, mede vanwege de gladde verfstrepen die op het midden van de weg waren getrokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rio 2016: Zilver voor Tom Dumoulin
Sluiten