Steven Musch
Steven Musch Sport 14 aug 2016 / 05:55 uur

Rio 2016: Dit heb je vannacht allemaal gemist

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn in volle gang, maar veel wedstrijden vinden plaats in de nacht. Voor iedereen die zijn of haar slaap echt niet kan missen, zet Metro de hoogtepunten van afgelopen nacht op een rij.

Op dag acht is een medailleregen voor Nederland uitgebleven. Het werd geen koninginnennacht zoals door veel Nederlandse fans werd gehoopt. In ieder geval één gouden medaille, maar niet bij het zwemmen of atletiek.

Zeilster Marit Bouwmeester heeft brons al binnen

Zeilster Marit Bouwmeester haalt brons binnen. Foto ANP

Zeilster Marit Bouwmeester is maandag in de olympische medaillerace van de Laser Radial al zeker van brons en heeft het goud voor het grijpen. Alleen een diskwalificatie zou ervoor kunnen zorgen dat zij geen brons wint. Vier jaar geleden won ze op de Spelen al zilver.

De tweevoudig wereldkampioene uit Friesland meldde zich zaterdag met de vijfde plek in de negende race aan kop van de ranglijst, mede dankzij het matige optreden van de concurrentie. In de tiende manche verstevigde de nummer twee van Londen 2012 haar eerste plaats met de tweede klassering.

Bouwmeester moet het maandag onder andere opnemen tegen de Deense Anne-Marie Rindom en de nummer drie Annalise Murphy uit Ierland. Als Bouwmeester maandag bij de eerste vier eindigt, is de gouden plak voor haar.

Schoonspringster Uschi Freitag mist finale

Schoonspringster Uschi Freitag heeft de olympische finale op de 3 meter plank niet weten te halen. Freitag behaalde in totaal 298,95 punten en eindigde op de veertiende plaats. Ze had minstens bij de beste twaalf moeten zitten om door te gaan naar de finale.

Freitag, die voor het eerst meedoet aan de Spelen, begon goed. Ze stond na de eerste drie sprongen op de elfde plek en behaalde steeds rond de 65 punten. Maar haar vierde sprong ging minder: 52,5 punten. Haar laatste sprong was mooi, maar niet goed genoeg voor de finale.

Eerder dit jaar behaalde Freitag, die een Duitse vader en Nederlandse moeder heeft en sinds 2013 voor Oranje uitkomt, zilver bij het EK.

Geen finaleplaats voor Uschi Freitag. Foto ANP

Goud voor baanwielrenster Elis Ligtlee

De 22-jarige baanwielrenster Elis Ligtlee, regerend Europees kampioen op de onderdelen keirin en sprint, is Olympisch kampioen keirin geworden. De Nederlandse pakte zaterdagavond onverwacht goud, na een spannende finale.

„Ongelooflijk, ik weet niet eens wat er gebeurd is. Dit is niet normaal. Mijn benen doen pijn. Ik kan het niet geloven”, zei Ligtlee tegen de NOS. „Ik was al heel blij dat ik in de finale stond. Het moest vanuit mezelf komen, anders werd het niks. Dit is echt ongelooflijk, ik had het niet durven dromen.”

"Dit is echt ongelooflijk, ik had het niet durven dromen," aldus Ligtlee. Foto ANP

Ligtlee, die ooit begon op de BMX, reed tijdens de finale twee rondes vooraan. Ze startte als laatste, maar wist al snel met een sprint aan kop te komen. Daarna gaf ze weinig ruimte weg en wist ze haar positie te behouden. Het zilver was uiteindelijk voor de Britse Rebecca James en de Australische Anna Meares won brons.

De baanwielrenster plaatste zich met enig geluk voor de finale, want in de halve finale lag ze minder dan een ronde voor de finish nog op de laatste positie. Maar door de val van de Colombiaanse Martha Bayona wist Ligtlee naar de tweede positie op te schuiven.

De Nederlandse Laurine van Riessen wist zich niet voor de finale te plaatsen. Eerder op de dag wist ze een valpartij te voorkomen en lukte het haar om zich voor de halve finale te plaatsen, waarbij ze op de vierde plek eindigde. Niet genoeg voor een plaats in de finale. In de b-finale reed ze uiteindelijk naar de negende plaats in de eindstand.

Nederlandse clash in kwartfinale beachvolleybal

De beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer zijn door naar de kwartfinales. Daar moeten ze het morgen opnemen tegen twee landgenoten: Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst.

Brouwer en Meeuwsen wonnen overtuigend van het Canadese duo Saxton en Schalk. Aan het begin van de wedstrijd kwamen ze meteen al op een 5-0 voorsprong te staan. De eerste set werd gewonnen met 21-12 en bij de twee set versloegen zij de Canadezen met 21-15.

Wat er ook gebeurt, één Nederlands team gaat in ieder geval door naar de halve finales.

De beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer winnen van Canada. Foto ANP

Beachvolleybalsters naar huis

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben de achtste finale in het beachvolleybaltoernooi verloren van de Zwitsers Heidrich en Zumkehr. De beslissende derde set werd met 10-15 verloren, wat betekent dat Meppelink en Van Iersel zijn uitgeschakeld.

Nederland en Zwitserland gingen in de eerste set gelijk op. De Nederlanders behielden een kleine maar constante voorsprong en wonnen uiteindelijk nipt de eerste set (21-19) in het stadion aan de Copacobana.

De tweede set verliep een stuk slechter voor de Nederlandse vrouwen. Ze verloren met 21-13.

Het einde voor Bonevacia

In de halve finale 400 meter atletiek voor mannen komt Liemarvin Bonevacia uit voor Nederland. Hoewel hij de op een na beste tijd uit zij carrière loopt (45.03), lukt het hem niet om een plaats in de finale te bemachtigen. Hij eindigt als voorlaatste.

De winst is voor Kirani James (44.02) uit Grenada. LaShawn Merrit komt als tweede over de finish.

Liemarvin Bonevacia stelt teleur op de 400 meter. Foto ANP

België wint zevenkamp

Het is de Nederlandse zevenkampsters niet gelukt om in de prijzen te vallen op de Spelen in Rio.

Anouk Vetter behaalde de tiende plaats en is daarmee de beste Nederlandse. Nadine Broersen werd dertiende en Nadine Visser komt op de negentiende plaats in het eindklassement.

Het ging onze zuiderburen beter af, want de Belgische Nafissatou Thiam haalde zondagnacht de olympische titel binnen na de afsluitende 800 meter. De 21-jarige Thiam ging de regerend olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill voorbij en verbeterde tijdens de zevenkamp vier persoonlijke records. Ze was op de onderdelen hoogspringen, kogelstoten en verspringen de beste.

Weer geen medaille voor Kromowidjojo

De verwachtingen waren hoog, maar Ranomi Kromowidjojo heeft geen medaille gehaald in de finale van de 50 meter vrije slag.

De 22-jarige Deense Pernille Blume won verrassend genoeg goud met een tijd van 24.07. Dat was twee maanden geleden ook de winnende tijd van Kromowidjojo op het Europees kampioenschap. Ze eindigde zondagnacht, ondanks een goede start, op de zesde plek met een tijd van 24.19.

Ranomi Kromowidjojo grijpt opnieuw naast een medaille op de 50 meter. Foto ANP

,,Ik heb alles gegeven. Geknokt tot de laatste meter, maar het is niet gelukt. Verschrikkelijk”, zegt Kromowidjojo tegen de NOS. ,,Dit is heel erg kut.”

Eerder lukte het haar ook al niet om een medaille te halen op de 100 meter, terwijl zij als olympisch kampioen van Londen wel bij de favorieten hoorde.

De Nederlandse zwemploeg gaat voor het eerst sinds 1992 naar huis zonder medailles.

Schippers stelt teleur op de 100 meter

Ook Dafne Schippers heeft geen medaille weten te winnen. Ze kwam als vijfde over de eindstreep op de 100 meter, met dezelfde tijd als in de halve finale: 10.90. De Jamaicaanse Elaine Thompson won goud.

Schippers zei na afloop van de finale tegen de NOS dat ze de laatste dagen ‘fysieke problemen’ had, maar wilde niet vertellen waar ze last van had. ,,Ik heb vandaag voor het eerst weer pijnvrij kunnen trainen.”

In de halve finale, eerder vannacht, finishte Schippers als tweede, vlak achter haar grootste concurrente, de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, die 10.89 liep. In de finale behaalde de tweevoudig olympisch kampioen Fraser-Pryce brons.

Dafne Schipper haalt geen medailles binnen. Foto ANP

Medaillewinnaars dag 8:

Roeien – Skiff – mannen

Goud: Nieuw-Zeeland

Zilver: Kroatië

Brons: Tsjechië

Roeien – skiff – vrouwen

Goud: Australië

Zilver: VS

Brons: China

Discuswerpen mannen

Goud: Duitsland

Zilver: Polen

Brons: Duitsland

Roeien acht vrouwen

Goud: VS

Zilver: Groot-Brittannië

Brons: Roemenië

Roeien acht mannen

Goud: Groot-Brittannië

Zilver: Duitsland

Brons: Nederland

Tennis – vrouwen enkelspel

Goud: Puerto Rico

Zilver: Duitsland

Brons: Tsjechië

Schieten – 25m snelvuurpistool mannen

Goud: Duitsland

Zilver: Frankrijk

Brons: China

Schieten – skeet mannen

Goud: Italië

Zilver: Zweden

Brons: onafhankelijk

Schermen – sabel team vrouwen

Goud: Rusland

Zilver: Oekraïne

Brons: VS

Baanwielrennen – ploegenachtervolging vrouwen

Goud: Groot-Brittannië

Zilver: VS

Brons: Canada

Keirin – vrouwen

Goud: Nederland

Zilver: Groot-Brittannië

Brons: Australië

Gewichtheffen – mannen 94kg

Goud: Iran

Zilver: Wit-Rusland

Brons: Litouwen

Verspringen mannen

Goud: VS

Zilver: Zuid-Afrika

Brons: Groot-Brittannië

Atletiek 10.000 meter mannen

Goud: Groot-Brittannië

Zilver: Kenia

Brons: Ethiopië

Zwemmen – 50 meter vrije slag

Goud: Denemarken

Zilver: VS

Brons: Wit-Rusland

Zwemmen 1500 meter vrije slag mannen

Goud: Italië

Zilver: VS

Brons: Italië

Atletiek 100 meter vrouwen

Goud: Jamaica

Zilver: VS

Brons: Jamaica

4×100 meter vrije slag vrouwen

Goud: Australië

Zilver: VS

Brons: Canada

Zevenkamp vrouwen

Goud: België

Zilver: Groot-Brittannië

Brons: Canada

4×100 meter vrije slag mannen

Goud: VS

Zilver: Frankrijk

Brons: Australië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rio 2016: Dit heb je vannacht allemaal gemist
Sluiten