Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 18 aug 2016 / 06:47 uur

Pietersen staat op de camping tijdens festivals

In Rio, ver van huis, kunnen onze Olympiërs niet zonder muziek. Ter ontspanning, als oppepmiddel of ‘om even thuis’ te zijn. Vandaag Judith Pietersen die met de volleybaldames aan een uitstekend toernooi bezig is.

Muziek maken

Als kleine meid speelde volleybalster Judith Pietersen piano. „Ik vind dat nog steeds een mooi instrument, maar het is wel moeilijk om mee te nemen, haha. Vandaar dat ik ben overgestapt naar gitaar. Dat is een instrument dat je snel kunt meenemen en waarmee je gezelligheid creëert. Mijn vader speelde ook gitaar, mijn moeder zong. Samen traden ze op in kroegen. Je kunt dus wel zeggen dat we zijn aangestoken, want ook mijn broer Joris speelt gitaar. Als ik tijd heb speel ik vaak met hem samen. Dan spreken we af met een groepje vrienden en dan maken we muziek met een mannetje of zes.”

Pa en ma Pietersen hebben thuis altijd muziek opstaan. „Een van mijn vaders lievelingsnummers is ‘The Ghost Of Tom Joad’. Als ik dat hoor, moet ik altijd aan thuis denken. Janis Joplin en Neil Young worden ook vaak gedraaid. Schitterende muziek. Zo vind ik ‘The Needle And The Damage Done’ een heerlijk nummer. Het klinkt simpel, maar het is moeilijk om te spelen. Met ons muziekgroepje proberen we dat liedje al een tijdje onder de knie te krijgen.”

Fijn gevoel

Hoewel een gitaar lekker handzaam is, neemt Pietersen het instrument nooit mee naar toernooien. „Als ik weg ben met het nationale team, wil ik winnen en concentreer ik me op mijn sport. Voor spelen heb ik dan geen tijd. In clubverband speel ik de helft van het jaar in het buitenland. Dan heb ik mijn gitaar altijd bij me. Ik heb in Duitsland, Polen en Turkije gespeeld en kom nu uit voor het Italiaanse Pallavolo Scandicci. Ik zoek mensen op die met mij willen spelen. Dat geeft me een fijn gevoel, ook omdat ik dat thuis ook doe.”

Bij de volleybaldames zorgt Lonneke Sloetjes voor de muziek. „Zij is meer op de hoogte van de nieuwere artiesten. Per toernooi wordt er op Spotify een playlist gemaakt, want elke keer hetzelfde is ook niet leuk. We stappen ook geregeld naar onze Cubaanse assistentcoach Gil Ferrer Cutiño, want die heeft vaak van die lekkere salsamuziek. Hij danst er dan leuk bij, haha. Muziek waar je blij van wordt is heel erg belangrijk voor een goede sfeer.”

Muzikaal team

Het slaapmaatje van Pietersen is Femke Stoltenborg. „Zij is nu bezig met gitaarles. We moeten nog steeds een keer samen spelen. En onze coach Giovanni Guidetti speelt ook gitaar. Daarin is hij heel fanatiek, net zoals tijdens het coachen. We hebben eigenlijk een heel muzikaal team. Er zit muziek in de Nederlandse volleybaldames, haha!”

Festivals

Pearl Jam en Florence And The Machine zijn momenteel de lievelingsbands van Pietersen. „Als ik thuiskom van het nationale team is het heerlijk om die muziek weer te luisteren. Pearl Jam heb ik live gezien en dat was fantastisch. Ik vind het ook leuk om naar festivals te gaan. Met Pinksteren probeer ik altijd naar Ribs and Blues te gaan in Raalte. Ook ben ik twee keer naar Werchter gegaan. Ja, ik heb op de camping gestaan. Dat hoort erbij!”

De Top 5 van Judith:

1. Pearl Jam – Nothing Man

2. Florence And The Machine – Cosmic Love

3. Ryan Adams – Come Pick Me Up

https://www.youtube.com/watch?v=HOSNQkxXKW4

4. Hollis Brown – Ride On Train

5. Neil Young – The Needle And The Damage Done

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pietersen staat op de camping tijdens festivals
Sluiten