Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Sport 10 aug 2016 / 10:07 uur

Olympische bus met journalisten ‘beschoten’

Opnieuw zijn er zorgen over de veiligheid in Rio de Janeiro. Dinsdag zou een bus met diverse reporters aan boord zijn beschoten.

De bus was onderweg van het basketbalcentrum naar het Olympische park toen schoten werden gehoord door de inzittenden. Diverse ramen werden gebroken door de inslag, en twee journalisten liepen lichte verwondingen op door glasscherven.

Kogels?

David Davies, fotograaf van de Press Association, vertelde AP dat hij een ‘knallend geluid’ hoorde en dat het leek alsof er kogelgaten in de zijkant van de bus zaten. „Iedereen lag op de vloer, dus ik ging ook.” De bus reed vervolgens door en stopte na ruim een minuut. „Mensen riepen ‘ga gewoon door’, en na een paar minuten hadden we een politie-escorte.”

De organisatie van de Spelen ontkent vooralsnog dat het om kogels gaat, en houdt voor mogelijk dat de bus door stenen is geraakt. „We hebben niet kunnen bevestigen om wat voor soort projectiel het gaat. We willen niet speculeren,” stelt woordvoerder Mario Andrada.

Inzittende Sherryl ‘Lee’ Michaelson, een voormalige kapitein van de Amerikaanse luchtmacht, vertelde Reuters echter dat de bus werd beschoten: „We hoorden het geluid van een geweer.”

Veiligheid

Reporter Michael Place vertelde Herald Sun dat de weg is gebouwd om dwars door de favela’s te rijden. „Deze buslijnen zijn niet toegankelijk voor de mensen die hier leven. Het is een arm gebied en er zijn verhalen over aanvallen voordat de Spelen zijn begonnen.”

Het is tevens mogelijk dat het om een ‘verdwaalde kogel’ gaat, een bekend fenomeen in Rio waardoor meerdere burgers zijn overleden. Afgelopen zaterdag vloog er nog een kogel door het dak van een mediatent bij het Olympische centrum voor paardensport.

De Braziliaanse autoriteiten hebben miljoenen dollars uitgegeven aan de veiligheid tijdens de Spelen. In totaal zijn er 85.000 politieagenten en militairen ingezet; dit is twee keer zoveel als bij de Olympische Spelen in Londen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Olympische bus met journalisten ‘beschoten’
Sluiten