Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Sport 10 aug 2016 / 13:59 uur

Olympisch zwembad kleurt groen

Al voordat de Olympische Spelen waren begonnen, was de kwaliteit van het water in de baaien van Rio het gesprek van de dag. Dinsdag bleek echter ook iets mis te zijn met het water in de zwembaden.

Tijdens de finale synchroonspringen van de 10-meterplank voor vrouwen lag de nadruk deze keer niet op de prestaties van de sporters, maar op de vreemde kleur van het water. Het zwembad was namelijk groen gekleurd in plaats van de helderblauwe kleur op maandag.

Verklaring

In een statement stelde de organisatie dat het water is getest en er geen risico is voor de atleten. Een verklaring voor de kleur is er nog niet. „We weten nog niet precies wat er is gebeurd”, vertelt woordvoerder Mario Andrada van het organisatiecomité van Rio 2016. „De testresultaten waren gelijk aan de voorgaande dagen, toen het zwembad blauw was.”„Als het groen en geel was, wisten we dat het een patriottisch iets was,” grapt Andrada.

Mitch Geller, de Canadese teamleider, vermoedde dat het aantal algen zich snel vermenigvuldigd heeft in de warme en zonnige condities. „Ik denk dat de filter kapot is, maar ik weet het niet zeker.” Hij stelde tevens dat het water niet gevaarlijk is. „Het is niet alsof het giftig of vies is.”

Sporters

Winnares Chen Ruolin gaf aan geen last te hebben van het groene water. Pandelela Rinong, die de tweede plek behaalde, snapte de ophef überhaupt niet. „Waarom stelt iedereen vragen over het water? Het is normaal voor een buitenzwembad, dus het maakt voor ons niet uit.”

Ook de Britse Tonia Couch en Lois Toulson maakten zich geen zorgen over het water. „Dit was onze beste score, dus misschien moeten we altijd om een groen zwembad vragen,” vertelt Couch lachend. Wel stelden de sporters dat het lastig was om elkaar te zien onderwater op het moment dat de zon onderging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Olympisch zwembad kleurt groen
Sluiten