Metro en ANP
Metro en ANP Sport 18 aug 2016 / 17:30 uur

Net geen brons voor Nederlandse zeilsters

De zeilsters Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben donderdagavond het olympische podium in de 470-klasse net gemist. Het Nederlandse duo kwam één punt te kort voor de bronze medaille.

Van Veen en Zegers finishten in de medalrace als tweede achter de Sloveensen Tina Mrak en Veronika Macarol, maar de concurrenten voor het zilver en brons bleven te dicht in de buurt. Zegers en Van Veen eindigden in het algemeen klassement als vierde.

Aarzelende start

Het goud was al vergeven aan de Britsen Hanna Mills en Saska Clark. Zij werden bij de huldiging geflankeerd door Jo Aleh/Polly Powrie (Nieuw-Zeeland) en Camille Lecointre/Hélène Defrance (Frankrijk). Deze Françaises werden in de beslissende wedstrijd om het eremetaal zesde, net genoeg om Zegers en Van Veen één punt voor te blijven in de eindrangschikking.

Stuurvrouw Zegers, die werd geboren in Griekenland en in 2014 de Nederlandse nationaliteit bemachtigde, en haar teamgenote Van Veen hadden een aarzelende start in de grillige baai van Guanabara. ,,Als debutanten keken we nogal tegen de Olympische Spelen op”, legde Zegers uit. ,,Het heeft even geduurd voordat we hier in ons eigen ritme kwamen. We lieten op de eerste dagen wel goede dingen zien, maar we konden het niet afmaken.”

Nieuwe doelen

De rustdag op maandag na zeven races, met de negende plaats voor het Nederlandse duo, kwam op het juiste moment. ,,Toen hebben we samen de knop omgezet”, vertelde Van Veen. ,,We hebben nieuwe doelen gesteld, die puur alleen met het zeilen te maken hadden. We wilden niet meer naar ons klassement kijken. Dat pakte goed uit. We konden dinsdag in drie races een prima inhaalslag maken, omdat we snel en tactisch slim zeilden. Daardoor kregen we voor de medalrace alsnog uitzicht het podium.”

Zegers en Van Veen, die sinds 2013 samen optrekken in het zeilcircuit en EK-zilver eerder dit jaar als grootste succes vierden, waren woensdag al helemaal klaar voor de finale. Na een lange middag dobberen in de hitte moest de organisatie de medalrace echter annuleren en verschuiven naar donderdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Net geen brons voor Nederlandse zeilsters
Sluiten