Hester Ramaker
Hester Ramaker Sport 21 aug 2016 / 13:50 uur

Mart Smeets verslaat zijn laatste wedstrijd voor NOS

Mart Smeets heeft vandaag zijn laatste klus voor de NOS er op zitten. Na 43 jaar in dienstverband te hebben gezeten, zit het er vandaag op nadat hij een basketbal wedstrijd van commentaar voorzag. „Ik heb een prachtige plaats, het is een takke herrie, maar dat hoort er bij. Een mooie afsluiter”, zegt hij gisteren in een interview van de NOS.

Zijn eerste Spelen

In 1972 versloeg hij zijn eerste Spelen. „Dat was een belangrijk moment. Op 5 september was de aanslag van de Palestijnen geweest. Op 6 september was er de herdenkingsdienst met die beroemde toespraak van de Amerikaanse baas van het Olympisch Comité. ‘The games must go on’, zei hij. Toen kwamen de namen met de slachtoffers en zelfs nu ik er over vertel, staan mijn haren recht overeind. De herinnering doet mij even slikken. Het heeft zo’n indruk gemaakt.”

Er gebeurt altijd iets

En vanaf toen wist hij het. De Spelen, die doen iets met je. Altijd gebeurt er iets. Dit jaar was het kippenvel momentje hem door Sanne Wevers gebracht. Niet toen ze won, maar toen ze haar zus zag. „De meiden zijn zo met elkaar verbonden. Ik moest vier keer slikken.”

Een glas water

Over zijn laatste klus is hij nuchter. Slotwoorden heeft hij niet voorbereid. „Ik doe mijn werk tijdens een prachtige wedstrijd. En als het klaar is, groet ik, loop ik alleen de trap af en drink ik een glas water.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mart Smeets verslaat zijn laatste wedstrijd voor NOS
Sluiten