Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 14 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Jens Toornstra lacht, Dirk Kuyt baalt

Eljero Elia, Dirk Kuyt en Bilal Başacıkoğlu. De concurrentie op de flanken bij Feyenoord is groot en daar kwam afgelopen zomer ook nog eens Steven Berghuis bij. Bijna iedere voetbalkenner dacht dat Jens Toornstra het kind van de rekening zou worden, ook omdat coach Giovanni van Bronckhorst hem afgelopen seizoen geregeld buiten de basiself liet.

Geluiden

„Ik heb die geluiden ook meegekregen”, aldus Toornstra. „Maar sinds ik bij Feyenoord speel lees ik alles niet meer. Feyenoord is zo’n grote club. Er wordt zoveel gezegd en geschreven, dat ik me heb aangeleerd om me daarvoor af te sluiten.”

En met succes. Toornstra is vooralsnog een zekerheidje. Net zoals vorige week tegen FC Groningen maakte hij ook tegen FC Twente de 90 minuten vol. Elia, Kuyt, Başacıkoğlu en Berghuis kunnen hem dit geen van allen nazeggen. „Het gaat lekker”, lacht Toornstra, die vorige week tegen FC Groningen goed was voor een assist. Tegen FC Twente herhaalde hij dit kunststukje bij de 2-0 van Nicolai Jørgensen, nadat hij ook nog eens verantwoordelijk was voor de openingstreffer.

Dynamiek

„De laatste weken van afgelopen seizoen heb ik me terug geknokt in de basis”, blikt Toornstra terug. „Ik ben weer in vorm na een mindere periode. Daarnaast heb ik ook het voordeel dat ik op het middenveld kan spelen. Net zoals vorige week zakte ik een linie nadat Berghuis inviel. Zoals ik nu voetbal hoor ik ook te spelen.”

Waar veel spelers zich graag richten op één plek, maakt Toornstra het niet uit waar hij speelt. „We hebben momenteel zoveel dynamiek in het elftal dat ik vaak genoeg op het middenveld sta. Verder is het makkelijk spelen met Jørgensen. Hij is een sterke jongen, balvast. Je kunt hem altijd inspelen, dat zag je wel bij het tweede doelpunt.”

Balende Kuyt

Waar Toornstra met een brede glimlach door de catacomben liep, liet Kuyt de pers links liggen. Een unicum. De aanvoerder van Feyenoord baalde ongetwijfeld dat hij, net zoals tegen FC Groningen, opnieuw werd gewisseld. Vorig seizoen vroeg hij een gesprek aan met Van Bronckorst nadat hij afgelopen april tegen, toevalligerwijs ook FC Twente, voor de derde keer op rij werd gewisseld.

Niemand onomstreden

Van Bronckhorst vond het echter logisch dat hij zijn aanvoerder opnieuw voortijdig van het veld haalde. „We hadden moeite met FC Twente en we vonden dat we moesten wisselen”, verklaarde hij. „Ik koos voor meer creativiteit met Berghuis aan de zijkant en Toornstra op het middenveld. Niemand is onomstreden bij mij. Zo moet het ook. We wisselen om wedstrijden te winnen. Of dat Dirk is of iemand anders, dat maakt niet uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.