Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 22 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Japanse minister-president als Super Mario in Rio

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zitten erop. Tijdens de sluitingsceremonie werd ook langzaam vooruit gekeken naar de volgende zomerspelen, die in 2020 in Tokio plaats zullen vinden. En dat belooft wat! Het hoogtepunt: de Japanse minister-president Shinzo Abe die verkleed als Super Mario uit een enorme groene pijp tevoorschijn kwam. We zien het Mark Rutte niet direct doen.

Super Mario

Het is een indicatie dat tijdens de Spelen van Tokio volop gebruik zal worden gemaakt van beroemde iconen uit de Japanse popcultuur. Super Mario, een fictief karakter uit de immens populaire Mario videogame-franchise van Nintendo, is misschien wel het bekendste exportproduct uit Japan.

Het is extra opvallend omdat de Japanse minister-president nu niet bepaald bekendstaat om zijn extroverte optredens. In Rio sprong hij echter enthousiast uit de enorme groene pijp, die zo bekend is van de Mario-games. Op social media werd dan ook direct gereageerd op het optreden van Abe.

Sommigen noemden Abe de ster van de show, die overduidelijk won van Yuriko Koike, de nieuw gekozen burgemeester van Tokio die met een olympische vlag stond te zwaaien in een kimono. De parade eindigde met Abe die een gloeien rode bal vasthield, verwijzend naar Japan’s rijzende zon.

Hello Kitty

Wat kunnen we in Tokio nog meer verwachten? Japan heeft namelijk meer dan alleen Super Mario. Wat te denken van Doraemon, een robotkat die vanuit de toekomst is teruggereisd in te tijd, en Hello Kitty, een meisje dat lijkt op een kat, die ongetwijfeld ook terug zullen komen bij de openingsceremonie in 2020.

Voor Japan heeft het optreden van Abe eindelijk gezorgd voor positieve berichtgeving gezorgd rond de Spelen in Tokio. Helemaal vlekkeloos loopt de voorbereiding richting die Spelen namelijk nog niet. Zo werd Tokio beschuldigd van plagiaat bij het ontwerpen van het olympische logo, dat uiteindelijk werd aangepast, en is het oorspronkelijk stadiondesign van architect Zaha Hadid geschrapt wegens stijgende kosten.

Deze vooruitblik belooft veel goeds, maar of ze over vier jaar ook de eindceremonie van deze Spelen kunnen overtreffen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Japanse minister-president als Super Mario in Rio
Sluiten