Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 18 aug 2016 / 11:37 uur

Golden hockeygirls gaan voor unieke trilogie

Het is in de recente historie van de Nederlandse hockeydames niet de meest indrukwekkende olympische campagne. In de halve finale werd Duitsland (1-1) pas na een bloedstollende shoot-out opzij geschoven. Daardoor kunnen ze morgen wél voor de derde keer op een rij olympisch kampioen worden. Maartje Paumen, Ellen Hoog, Naomi van As, Lidewij Welten en Eva de Goede maakten ook de twee vorige titels al mee.

Alleen de Nederlanders Anky van Grunsven en Charles Ferdinand Pahud de Mortanges – beiden dressuurruiters – wonnen al op drie verschillende Olympische Spelen goud. Hopelijk krijgen ze snel het gezelschap van het vijftal dat er al in Beijing bij was. Van As, Hoog en Paumen behoorden destijds al tot de gevestigde orde, terwijl De Goede en Welten de tieners vertegenwoordigden. De tieners van toen zijn nu minstens zo gevestigd als de andere drie.

Beste van de wereld

Welten werd het afgelopen jaar niet voor niets uitgeroepen tot de beste speelster ter wereld. Hoewel ze te boek staat als aanvaller bleek ook in de halve finale tegen Duitsland maar weer hoe allround ze is. Meer dan eens onderbrak ze een Duitse aanval. Het hoogtepunt kwam halverwege het derde kwart zoen zij op schitterende wijze een strafcorner onschadelijk maakte en direct een tegenaanval inleidde.

Waar de aanvaller verdedigt, scoort verdediger Paumen. Dankzij haar fenomenale strafscorners is ze de topscorer allertijden van het nationale elftal, de teller staat inmiddels op bijna tweehonderd goals. Direct aan het begin van het tweede kwart – bij een 1-0 achterstand – kwam haar specialiteit weer aan het licht. Verwoestend en typerend was de push die de bovenhoek invloog en de Duitse doelvrouw Kristian Reynolds kansloos liet. Ook achterin staat ze altijd haar mannetje, alsof ze onverwoestbaar is.

Belangrijke motor

Onverwoestbaar gold afgelopen jaar niet voor De Goede. De allroundster en een van de belangrijkste motoren van het elftal kampte in 2015 met blessures en ze twijfelde of ze actief zou zijn in Rio. Tegen Duitsland bleek de middenvelder fysiek weer compleet bij de les. Na een forse botsing met een tegenstander moest ze weliswaar even naar adem happen, maar ze hockeyde vervolgens vrolijk verder. De Goede is zo’n speelster die je niet vaak op de voorgrond ziet, maar die tegelijkertijd onmisbaar is in de ploeg.

Dat onmisbaar zijn kan ook gezegd worden van Van As, hoewel ze relatief laat debuteerde: net voor haar twintigste. Na dat debuut in 2003 heeft ze echter niet of zelden verzaakt in dienst van het nationale elftal. Ook tegen Duitsland liet ze met enige regelmaat haar klasse zien door tegenstanders op een hoop te slalommen. Het enige manco: aan rendement in de eindfase ontbreekt het dit keer net.

Ellen Hoog leek wel het doel te vinden, vijf minuten voor tijd. De treffer werd echter afgekeurd. Bij de shoot-outs maakte Hoog ook geen treffer, omdat Reynolds haar inzet stopte. Dankzij de geweldige keepende Joyce Sombroek kreeg ze nog een kans (de beslissende) en nu was het wel raak. Net als vier jaar geleden in Londen sloeg Hoog Oranje naar de finale en lonkt een derde gouden plak voor de Golden Girls.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Golden hockeygirls gaan voor unieke trilogie
Sluiten