Mario Wisse
Mario Wisse Sport 17 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Dwalingen en dubieuze beslissingen in Rio

Baanwielrennen

Baanwielrenner Matthijs Büchli won dinsdag zilver op het onderdeel keirin. Maar eigenlijk verloor hij goud, want de jury verzuimde de Brit Jason Kenny te diskwalificeren nadat die de brommer bij het verlaten van de baan te snel had gepasseerd. Na de race stond Büchli met zijn zilveren plak te stralen op het podium, maar zonder topfavoriet Kenny op de baan was hij waarschijnlijk olympisch kampioen geworden. Op de puntenkoers reed Marc Cavendish een Zuid-Koreaan het ziekenhuis in. In plaats van een straf kreeg hij een medaille.

Matthijs Büchli sprint naar de tweede plek./ANP

Judo

Judoka Marhinde Verkerk kon al na de eerste ronde in haar klasse tot 78 kilogram naar huis omdat de scheidsrechter haar een straf gaf wegens te weinig initiatief. Maar hetzelfde (weinig initiatief) kon worden gezegd van haar tegenstandster, de Cubaanse Yalennis Castillo. Sterker nog: de gemiddelde volger – kijkend door een oranje bril, dat wel – vond dat Verkerk juist méér initiatief toonde dan Castillo. Verkerk huilde na haar dubieuze nederlaag bittere tranen. En wij treurden mee.

De zwaar teleurgestelde Marhinde Verkerk./ANP

Boksen

Bij de boksfinale voor de zwaargewichten (tot 91 kilogram) gaf de Kazach Vassily Levit de Russische wereldkampioen Evgeny Tishchenko er twee van de drie ronden flink van langs. De verbazing was dan ook groot toen de jury, unaniem ook nog, de Rus uitriep tot winnaar. Gevolg: een striemend fluitconcert van het publiek in het Riocentro. Het Ierse bantamgewicht (tot 53 kilo) Michael Conlan overkwam iets soortgelijks. Na zijn verloren partij tegen de Rus Vladimir Nikitin betichtte hij de amateurboksbond van corruptie.

Vassily Levit raakt de Russische wereldkampioen Evgeny Tishchenko./Getty

Gewichtheffen

De Ghanese gewichtheffer Christian Amoah werd uitgeschakeld bij het gewichtheffen in de klasse tot 85 kilogram toen zijn poging om 157 kilo boven zijn hoofd te houden door de vijfkoppige jury als ongeldig werd verklaard. Opvallend, omdat de de drie scheidsrechters zijn inspanning even daarvoor goed hadden gekeurd en de Afrikaan dus dacht dat hij verder mocht in het toernooi. Gevolg: zijn laatste geslaagde poging, 153 kilo, bleef staan en dat was niet genoeg voor kwalificatie voor de finale.

Gewichtheffer Christian Amoah in actie./ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dwalingen en dubieuze beslissingen in Rio
Sluiten