Bianca Brasser
Bianca Brasser Sport 12 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Dorian en Ranomi, ouders vernoemen kind naar held

Het is augustus 2012 als windsurfer Dorian van Rijsselberghe op de Olympische Spelen in Londen een gouden plak haalt. Sportfanaat Rob Pingen is er als toeschouwer bij en noemt het een ‘kippenvelmoment’. Een kleine anderhalf jaar later wordt Pingen vader van een zoon. ‘Dorian!’, prijkt er op het geboortekaartje.

„Op het moment dat bekend werd dat ik een zoon kreeg, wist ik meteen: ik noem hem Dorian”, zegt Pingen. Vernoemd naar Van Rijsselberghe. „Hoe Dorian van Rijsselberghe in het leven staat, het plezier dat hij heeft in zijn sport en hoe hij tegelijkertijd topsport bedrijft, vind ik heel mooi. Daar vernoem ik graag mijn zoon naar.”

Niet de enige

Pingen lijkt niet de enige ouder die bij het kiezen van de naam voor zijn kind geïnspireerd werd door het succes van Dorian.

In 2011 werden er volgens de Nederlandse Voornamenbank nog ‘slechts’ negen kinderen in ons land geboren die de naam Dorian kregen. Een jaar later, het jaar waarin Dorian van Rijsselberghe een van de Nederlandse Olympische Spelen-helden werd, werden er bijna 3 keer zoveel Dorians geboren: 26. Nog een jaar later steeg de teller naar 49 geboren Dorians in een jaar tijd.

Surfplanken op kamer

Wat de nu 2,5-jarige Dorian Pingen zelf van zijn naam vindt, is nog nog iets te vroeg om te vragen. Maar dat hij vernoemd is naar de windsurfer, wordt hem door zijn ouders al wel op zoveel mogelijk manieren duidelijk gemaakt. „Als we Dorian van Rijsselberghe op tv zien, zeggen we tegen onze Dorian: ‘kijk daar heb je onze vriend’. En op zijn kamer hebben we al wat surfplankjes neergezet. Gewoon leuk toch?”

De vriendin van Pingen en moeder van Dorian, Linda Beelen, kon zich direct vinden in de de naam Dorian voor hun zoon. „Ik was er niet bij in Londen, maar ben hem sindsdien wel op tv en in kranten veel meer gaan volgen. Het is gewoon een hartstikke leuke vent, met een mooie naam." Ontmoet hebben ze hem beiden nog niet. „Misschien over vier jaar in Tokio tijdens de Spelen", hoopt Pingen.

Dorian?

Reacties op de naam van hun zoon krijgen ze naar eigen zeggen niet zo heel veel. „Af en toe wordt gevraagd of zijn naam door Dorian van Rijsselberghe komt”, zegt Pingen. „Dat is dan meestal een man die dat vraagt. Maar verder kennen niet zo heel veel mensen Dorian van Rijsselberghe. Ik hoop natuurlijk dat dat na deze Spelen verandert.”

Zelf doet Pingen niet aan windsurfen, maar aan tennis. En op tv kijkt hij naar eigen zeggen ‘vrijwel alle sporten’. Deze eerste twee weken van de Olympische Spelen zijn dan ook volledig volgeboekt in de agenda van Pingen. „Nu ben ik vrij en kijk ik alle wedstrijden met Nederlandse sporters. ’s Nachts blijf ik er voor wakker.”

Ranomi

Ook Ranomi Kromowidjojo lijkt voor inspiratie te zorgen bij ouders die een naam zoeken voor hun toekomstige dochter. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 sleepte Kromowidjojo maar liefst 4 medailles binnen. De grafiek van de Nederlandse Voornamenbank laat zien dat in de 3 jaar voor 2012 in totaal 7 Ranomi’s in ons land werden geboren. In 2012 waren dat er 10 in een jaar en nog een jaar later kregen 28 meisjes de naam Ranomi. En dat terwijl de naam Ranomi een ‘verzonnen naam’ is. „Ik heb de naam zelf bedacht tijdens de zwangerschap”, laat de moeder van Ranomi weten aan Metro. „De naam is afgeleid van de Javaanse naam Poniran. Zo heet haar vader. Ik heb er een fantasienaam van gemaakt. Nu is het een product.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dorian en Ranomi, ouders vernoemen kind naar held
Sluiten