Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 10 jul 2016 / 17:40 uur

Verstappen tweede dankzij tijdstraf Rosberg

Max Verstappen rijgt de successen aaneen in de Formule 1. Na de overwinning in Barcelona en de tweede plek in Oostenrijk, eindigde de tiener gisteren in Silverstone wederom als tweede. Die tweede plek had hij overigens te danken aan het feit dat Nico Rosberg via de boordradio werd geholpen. Dit is in strijd met de regels en dus kreeg de Duitser later op de avond een tijdstraf waardoor Verstappen een plekje opschoof.

„Waanzinnig!”, reageerde Verstappen direct na afloop. „De race was spannend en door de natte omstandigheden was het in het begin erg lastig. Maar ik ging toch al snel voorbij Nico en kwam zelfs dichterbij bij Lewis. Helaas maakten we daarna een ronde te laat een pitstop. Daarna was het jammer dat Nico nog voorbijkwam, maar ik hield de top-twee in zicht. De auto voelde supergoed. Ik ben hier supertevreden mee, dit was echt het maximale.”

Ondertussen is Red Bull supertevreden over Verstappen. Toen de renstal de Nederlander overhevelde van Toro Rosso naar het vlaggenschip ging men ervan uit dat hij in de schaduw van ploegmaat Daniel Ricciardo even moest wennen aan zijn nieuwe omgeving, maar eigenlijk overvleugelt de Nederlander de Australiër al sinds het begin en toont hij zich een tovenaarsleerling. „Voor Max gelden blijkbaar andere wetten”, constateerde Helmut Marko, de grote man achter de schermen bij Red Bull Racing, al over zijn oogappel.

Toch kwam er afgelopen week ook een kritisch nootje. Ricciardo claimde voorafgaand aan Silverstone dat hij de kwalificaties beter reed dan Verstappen toen hij geconfronteerd werd met het verschil in prestaties. „Het staat 5-0 voor mij, dat zegt wel iets”, vond hij. Ook Marko zei afgelopen week in een interview dat de opbouw van een raceweekend beter kon bij Verstappen. „Hij hoeft op vrijdagochtend niet meteen de snelste te zijn. Het snelste rondje moet hij op zaterdagmiddag in de kwalificatie rijden.”

Beste ooit

Verstappen bleef stoïcijns en begon met een goed gevoel aan dit weekend. „De laatste twee kwalificaties was ik een beetje ongelukkig, maar ik maakte mij geen zorgen omdat de prestaties in de race wel altijd goed waren.” En zijn geloof in eigen kunnen wierp ook nu zijn vruchten af. Zoals zijn hele prille loopbaan al het geval is toonde Verstappen zich een bijzonder snelle leerling door een foutloze kwalificatie af te leggen. Zijn derde plek op Silverstone was zijn beste kwalificatie ooit. „Alles kwam samen in de kwalificatie”, aldus Verstappen.

Ricciardo liep ondertussen met een hoofd als een oorwurm rond op het circuit. Hij gaf ruiterlijk toe het niet leuk te vinden dat Verstappen voor het eerst een betere kwalificatie op de baan neerlegde dan hij. „Ja, het is voor het eerst dit jaar – het is altijd balen als je verslagen wordt”, aldus Ricciardo die de vierde startplek veroverde en ook in de race als vierde eindigde, op ruime achterstand van Verstappen.

Pakket

Intussen kijkt Marko al uit naar 2017. De race op Silverstone sterkt hem in zijn gevoelens. „De ontwikkeling van de nieuwe auto ziet er goed uit. Ik geloof serieus dat we volgend jaar met de nieuwe regels het pakket hebben om serieus mee te strijden voor het wereldkampioenschap. Verstappen en Ricciardo moeten onderling maar uitvechten wie de beste van de twee is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verstappen tweede dankzij tijdstraf Rosberg
Sluiten