Metro
Metro Sport 13 jul 2016 / 16:10 uur

Tour de France: Sagan wint etappe, Froome loopt uit

Peter Sagan heeft de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. Hij reed in een etappe met heel veel wind op 10 kilometer van de finish uit het peloton weg, samen met ploeggenoot Bodnar. Froome reed in zijn eentje door de wind naar Sagan toe, samen met zijn ploeggenoot Thomas. De vier hielden het vol tot het eind vol.

De etappe werd gedomineerd door wind: vanaf het begin was het erg nerveus in het peloton, en al snel trok Tinkoff, de ploeg van Sagan, de boel op een lint. Het peloton brak, maar er werd niet vol doorgereden. Verschillende groepjes konden daardoor terugkomen.

Quintana alleen

Het bleef de hele dag hollen en stilstaan: zo nu en dan trok een ploeg – vaak was Tinkoff daarbij betrokken – de boel op de kant, maar als dan bleek dat alle grote mannen er bij zaten werd er weer ingehouden.

Een tijd reden twee renners op kop: Vichot en Howard reden al snel weg, maar vanwege het geweld in het peloton liep de voorsprong halverwege de etappe al snel terug. De twee werden dan ook ruim voor het eind teruggehaald.

De hele etappe door zat Quintana alleen. Hij had weliswaar vaak ploeggenoten in de voorste groep, maar zij zaten vaak achterin terwijl Quintana in het voorste deel zat. De Colombiaan moest continu in zijn eentje door de wind naar voor rijden.

Froome en Sagan in aanval

Dat gebeurde ook tien kilometer voor het eind: Tinkoff besloot het nog eens te proberen, voerde het tempo flink op. Het peloton brak weer in verschillende stukken, en Quintana zat te ver van achteren. Toen Sagan in zijn eentje wegreed – ploeggenoot Bodnar kon nog aansluiten – zag Froome een kans. Hij reed met zijn neus vol in de wind naar de Slowaak toe, en Thomas kon er ook nog bijkomen.

De mannen kregen een seconde of 25 voordat de sprintersploegen de achtervolging inzetten. De ploeg van Quintana was volledig afwezig: het moest komen van de Etixx-Quick Step (Kittel) en Lotto-Soudal (Greipel). Ze kwamen weliswaar dichterbij, maar het viertal bleef vooruit.

Bij de finish probeerde Froome het sprintje nog aan te gaan, maar Sagan won met twee vingers in zijn neus. Zes seconden later kwam de eerste groep over de finish. Froome pakte ook zes bonificatieseconden.

Rodriguez verliest meer dan een minuut, en valt uit de top-10 van het algemeen klassement. Bauke Mollema stijgt daarom een plaatsje.

CHECK JE VIA MOBIEL EN ZIE JE GEEN UPDATES? VERVERS DAN EENMALIG DEZE PAGINA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tour de France: Sagan wint etappe, Froome loopt uit
Sluiten