Johan van Boven
Johan van Boven Sport 5 jul 2016 / 06:00 uur

Rondemiss gaat soms veel verder dan alleen een kusje

Vriendelijk lachen, de leiderstrui overhandigen, twee of drie zoenen geven en eventueel nog een knuffeldier uitdelen. Meer mag een rondemiss tijdens de Ronde van Frankrijk niet doen. Een paar woorden met de renners wisselen is ten strengste verboden. Maar soms hebben de coureurs en dames daar maling aan.

Het beroemdste voorbeeld is Melanie Simonneau, die tijdens de Tour de France van 2003 werd ontslagen omdat ze stiekem contact had met George Hincapie. De affaire kwam aan het licht toen de Amerikaanse renner van U.S. Postal via via een briefje aan de rondemiss wilde doorspelen. „Ik heb zo’n beetje tijdens de complete Tour achter haar aan gezeten”, zei Hincapie daar ooit over. Simonneau hield aanvankelijk de boot af en benadrukte dat het voor haar niet was toegestaan om met hem of andere renners van gedachten te wisselen.

Verleidelijk

Het briefje met Hincapies telefoonnummer was blijkbaar te verleidelijk om te negeren. De twee begonnen elkaar veelvuldig berichtjes te sturen. Op een gegeven moment zette de organisatie de ’Tour hostess’ voor de keuze: of je kiest voor je baantje of je kiest voor de man op de fiets. Hincapie en Simonneau zijn inmiddels getrouwd en hebben twee kinderen.

Ook in de huidige editie van de Tour rijdt een renner rond die een rondemiss aan de haak heeft geslagen. De Belg Edward Theuns van Trek-Segafredo moest het vorig jaar tijdens Dwars door Vlaanderen en de Scheldeprijs doen met de tweede plaats, maar desalniettemin stond hij met een glimlach op het podium. Naast hem stond namelijk het bloemenmeisje, zoals een rondemiss in België wordt genoemd, met wie hij in het geheim een relatie had. Op 30 april 2015, toen hij zijn 24e verjaardag vierde, maakte Theuns zijn relatie met Lien Crapoen via Facebook wereldkundig.

Aan dat verhaal werd afgelopen zondag gretig gerefereerd in Vlaanderen, toen hij na de tweede etappe als leider van het jongerenklassement de witte trui in ontvangst nam. En uiteraard de zoenen van de twee rondemissen.

Dat het ook volledig mis kan gaan tussen en renner en een rondemiss weet Peter Sagan als geen ander. De sprinter uit Slowakije kneep in 2013 tijdens de Ronde van Vlaanderen in de billen van de blonde Maja Leye. De foto van zijn hand op het achterwerk van de Belgische ging de hele wereld over.

Bevoreren

„Ik stond aan de grond genageld, alsof ik bevroren was”, zei ze daar destijds over. „Ik moest professioneel blijven en niet reageren, anders zou ik het alleen nog maar groter maken. Maar toen ik mijn laptop openklapte zag ik mezelf op alle websites terugkomen. Op die manier wil je écht niet het wereldnieuws halen. En mijn vriend vond het ook niet bepaald plezant. Gelukkig blijven wij er allebei rustig onder.”

Sagan bood via Twitter en middels een videoboodschap zijn excuses aan en voor de start van de Brabantse Pijl overhandigde hij op het presentatiepodium Leye een enorme bos witte rozen én drie zoenen. „Ik beloof in het vervolg met meer respect te handelen”, zei de eigenzinnige renner. Voorlopig houdt Sagan zich daar nog altijd aan, ook tijdens de huidige editie van de Tour de France. Maar Parijs is nog ver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rondemiss gaat soms veel verder dan alleen een kusje
Sluiten