Johan van Boven
Johan van Boven Sport 13 jul 2016 / 17:20 uur

Pieter van den Hoogenband: Ik was onprofessioneel

Met hun voeten in het Scheveningse zand en op de achtergrond de klanken van een Braziliaanse brassband kwamen de Nederlandse atleten gisteren in beachclub Zanzibar al behoorlijk in olympische sferen. Voordat in het Kurhaus de officiële presentatie van Team NL plaatsvond, wilde chef de mission Maurits Hendriks in het zonnetje het teamgevoel nog even goed aanwakkeren. Dus kwamen de atleten die zich voor de Spelen in Rio de Janeiro hebben geplaatst ook informeel bij elkaar om de eerste vier letters van Team NL figuurlijk te onderstrepen.

Aan de andere kant van de boulevard zat Pieter van den Hoogenband om de campagne van Nederlandse Loterij te lanceren. De oud-zwemmer, de in zijn loopbaan drie gouden olympische medailles veroverde, moet lachen als hem wordt gevraagd wat hij vroeger van een dergelijke teamoverdracht vond.

Gretiger

„Vreselijk”, zegt hij. ,,Het paste nooit in mijn programma. Ik ben er ooit een keer geweest om mijn teamkleding te passen, daarna ben ik nooit meer gegaan. Ik stuurde gewoon mijn maten door en klaar. Misschien was dat niet helemaal professioneel van mij. Nu merk ik dat het juist goed is om een teamgevoel te creëren. Ik mocht net een woordje doen voor de paralympische ploeg, die verder een filmpje over Rio de Janeiro te zien kreeg. Dan voel je gewoon dat er iets gebeurt met zo’n groep. Je voelt dat ze nóg gretiger worden om er iets van te maken bij de Spelen en er de komende weken tijdens de voorbereiding nog even extra aan te trekken. Ik was daar nooit zo gevoelig voor, maar voor veel mensen werkt het wel zo.”

Van den Hoogenband kon het maken om weg te blijven. Het draait tenslotte om presteren tijdens de Spelen en niet om glimlachen in de aanloop naar het grootste sportevenement ter wereld. „Je moet wel prestaties leveren, anders ben je de Sjaak, haha”, aldus de 38-jarige Brabander, die in totaal zeven olympische medailles veroverde.

Schermer Bas Verwijlen is met zijn deelnamen aan de Spelen van Beijing en Londen inmiddels wel iets gewend, maar hij kan nog altijd genieten van het moment waarop de nationale sportbonden hun sporters officieel overdragen aan NOC*NSF. „Het is een lange dag, daarom denk ik dat veel sporters vandaag als rustdag hebben ingeroosterd. Ik moest me hier om 11:30 uur melden en ik kom uit Den Bosch. Met de auto deed ik er ongeveer anderhalf uur over. Daardoor was het lastig om ‘s ochtends uitgebreid te trainen. Misschien dat ik vanavond nog even een stukje ga fietsen, meer niet. Maar dat heb ik ingecalculeerd. Want uiteindelijk is het hartstikke mooi om erbij te zijn.”

Boost

Verwijlen geniet vooral van het contact met zijn collega’s. „Het is een leuk onderonsje. Iedereen vraagt aan elkaar hoe ze ervoor staan en er wordt flink gedold. Dat geeft een saamhorigheidsgevoel, vooral ook omdat we allemaal dezelfde kleding aan hebben. Alles stond de afgelopen maanden al in het teken van de Olympische Spelen. Iedereen die ik spreek, vraagt wanneer ik die kant op ga en wanneer ik in actie kom. Dit geeft nog eens een extra boost.”

Die hoopt hij op vrijdag 5 augustus nog een keer te krijgen. Dan is hij voor het eerst getuige van de openingsceremonie van de Spelen. In Beijing en Londen mocht hij daar niet bij zijn, omdat hij binnen 48 uur in actie moest komen. „Een terechte regel, maar ik vond het wel jammer. Nu kan ik er wel bij zijn omdat ik die dinsdag erop pas aan het schermtoernooi begin. Ik weet zeker dat ik van die openingsceremonie wéér een boost krijg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Pieter van den Hoogenband: Ik was onprofessioneel
Sluiten