Metro
Metro Sport 22 jul 2016 / 13:21 uur

Nog 45 atleten Olympische Spelen betrapt op doping

Het aantal gevallen van dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012, loopt nog verder op. Nog eens 45 atleten zijn bij het opnieuw testen van hun monsters positief bevonden. Dat meldde het Internationaal Olympisch Comité vrijdag.

Het gaat om 30 atleten van de Spelen van Peking, van wie er liefst 23 een medaille wonnen. Uit de hertesten van de Spelen van Londen kwamen 15 nieuwe dopinggevallen.

Nieuwe methoden

De hertesten, waarbij het IOC gebruikmaakt van nieuwe methoden om verboden middelen te ontdekken, leverden in juni van dit jaar al tientallen positieve gevallen op. In totaal zijn er nu al 98 atleten alsnog betrapt op dopegebruik. „Deze nieuwe analyses tonen opnieuw aan dat we de strijd tegen doping heel serieus nemen”, zei IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het IOC heeft nu in twee ronden in totaal 1243 nieuwe dopingcontroles uitgevoerd op urinestalen die zijn bewaard na de Spelen van Peking en Londen. Het IOC heeft nog twee van dergelijke testrondes op stapel staan.

Schorsen

Uit die eerste golf van hertesten kwamen 30 positieve gevallen uit Peking en 23 uit Londen naar voren. De tweede golf leverde dus nog eens 45 nieuwe dopinggevallen op, afkomstig uit in totaal 6 sporten. Het IOC heeft niet bekendgemaakt om welke sporten het gaat. Wel zijn alle nationale sportbonden en internationale federaties van de betrapte sporters ingelicht. Zij kunnen de atleten die nu nog actief zijn alsnog schorsen en daarmee voorkomen dat ze bijvoorbeeld aan de Olympische Spelen in Rio kunnen meedoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog 45 atleten Olympische Spelen betrapt op doping
Sluiten