Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 10 jul 2016 / 21:47 uur

Tour de France: Dumoulin solo naar zege in de bergen

Na ruim twee jaar mag Nederland weer een etappezege in de Ronde van Frankrijk bijschrijven. Tom Dumoulin won de rit van Vielha val d’Aran naar Andorra Arcalis over 184,5 kilometer. De tijdritspecialist maakte deel uit van een vroege vlucht, van twintig man. Vlak voor de voet van de slotklim Arcalis liet hij zijn – toen nog – negen medevluchters achter. Rui Costa en Rafal Majka gingen nog in de achtervolging, maar kwamen nooit meer in de buurt.

De rit begon zeer hectisch met een zeer omvangrijke kopgroep, waar Alberto Contador en Alejandro Valverde op de eerste beklimming naartoe wilden springen. De eerstgenoemde – die geteisterd wordt door valpartijen en koorts – kwam er net niet helemaal bij en viel terug. Later in de etappe gaf hij op. Valverde maakte de jump wel af, maar omdat Sky de Spanjaard niet wilde laten rijden, besloot hij zich in te laten lopen. De twintig overgebleven koplopers mochten vervolgens gaan strijden om de rit. Dumoulin bleek de sterkste.

Bij de favorieten bleken Adam Yates, Chris Froome en Nairo Quintana de beteren. Richie Porte en Daniel Martin kregen een paar seconden aan de broek. Bauke Mollema volgde in de groepje op 21 tellen en staat nu zevende. Fabio Aru, Valverde en Wilco Kelderman verloren veel tijd.

17:50 – Dumoulin geniet

17:34 – Mollema op zeven

Mollema verloor weliswaar het contact met de beste renners, maar stijgt wel naar plek zeven.

17:33 – De top 10 van de etappe

17:32 – Reactie winnende Dumoulin

„Het liep voor geen meter in de eerste week, maar ik heb het gewoon geflikt. In misschien wel de zwaarste rit van de hele Tour. Ik had er echt even de pest in vorige week", zo blikt Dumoulin terug. „Op de een na laatste klim had ik het lastig en ben ik expres niet meegegaan met al die aanvallen, want ik wist wat er allemaal nog moest komen."

17:27 – Mollema verliest twintig seconden

Martin moet nu een gaatje laten, als Porte aan de boom schudt. Yates trekt uiteindelijk nog een sprintje, waardoor Porte en Martin tijd verliezen. Het groepje met Mollema volgt op zo’n twintig seconden.

17:23 – Yates maakt de sprong, Froome valt aan

De piepjonge Yates is naar de vier voorsten gesprongen. Froome valt daar opnieuw aan. Quintana volgt eenvoudig. De rest heeft het moeilijker.

17:22 – Mollema ontbreekt

Het sprintje om de tweede plek wordt beslist in het voordeel van Costa. Majka wordt derde. Nu trekt Martin door bij de favorieten en ontbreekt Mollema. De drie constante factoren zijn Porte, Quintana en uiteraard Froome. Ondertussen bolt Navarro als vierde over de streep. Anacona wordt vijfde.

17:21 – DUMOULIN WINT!

De Nederlander komt solo over de streep met zijn tong uit zijn mond en in stromende regen. Na ritzeges in de Vuelta en de Giro heeft hij er nu ook een in de Tour. Hij is pas de vijfde Nederlander die dat flikt!

17:19 – Nog een prik van Mollema

Porte, Mollema, Froome en Quintana zijn nu de sterksten. Alleen zakt het tempo vervolgens, waardoor de rest kan terugkeren. Mollema plaatst nog een aanval de rest volgt.

17:17 – Ook Mollema valt aan

Aanval Mollema. Froome is wederom degene die reageert. Dumoulin nadert de laatste kilometer!

17:16 – Martin schudt aan de boom

Martin trekt stevig door. Froome, Porte, Quintana en Bardet volgen het eerst. Yates zit op een klein gaatje, Mollema zit nog wat verder.

17:14 – Aru mist de aansluiting

Alles keert terug, behalve Aru. De Italiaan dreigt de grote verliezer te gaan worden. Dumoulin moet nog twee kilometer afleggen. Het verschil zou nog altijd 42 seconden zijn.

17:13 – Aanval Froome, Quintana volgt

Terwijl het hagelt komt Porte heel sterk voor de dag. Maar Froome neemt over. Quintana is de enige die kan volgen.

17:11 – Prikjes Henao bij de favorieten

Froome laat wederom Henao aanvallen. Daniel Martin reageert snel. De rest volgt. Vervolgens gaat Henao nog een keer in de aanval, dit keer rijdt Porte het dicht.

17:10 – Rolland lost, Barguil kraakt

Ook Rolland moet definitief lossen. Barguil – die in de afdaling was teruggekeerd – hangt er nog wel aan, al kraakt hij ook. Costa en Majka zouden tot op veertig seconden komen van Dumoulin. Er zijn nog vier kilometer af te leggen.

17:06 – Kelderman lost

Kelderman ondervindt de hinder van zijn val en moet meter voor meter de favorieten laten rijden. Mollema zit er nog wel netjes bij.

17:03 – Nog driekwart minuut

Terwijl ook het peloton aan de regenachtige slotklim Arcalis is begonnen, komt Costa tot op 44 seconden van Dumoulin met nog zes kilometer te gaan. Majka achterhaalt de Portugees. Pinot, Navarro, Anacona en Bennett heeft hij op achterstand gezet.

16:55 – Botsing met een fan

Bennett wil naar Pinot en Costa springen, maar botst daarbij vol tegen een toeschouwer aan. De renner blijft wonderwel op zijn fiets zitten, de onoplettende fan gaat onderuit. Wel sluit hij samen met Anacona, Navarro en Majka maakt hij wel de sprong. Dumoulin houdt 51 seconden over met nog acht klimkilometers tot de streep. Costa probeert het gat nu alleen te dichten.

16:53 – Het gat blijft groeien

Het verschil loopt razendsnel op. Volgens de metingen pakt Dumoulin 53 seconden! Uiteindelijk slaan Costa en Pinot de handen ineen en gaan ze op jacht.

16:51 – Een halve minuut

De samenwerking achter Dumoulin is zoek. De renner van Giant-Alpecin pakt een halve minuut.

16:50 – Dik twintig tellen

Dumoulin pakt 21 seconden. Costa erkent het gevaar en plaatst een tegenaanval. Bennett springt op het achterwiel, waarna de Portugees stilvalt.

16:47 – Dumoulin slaat een gat

Nogmaals Dumoulin. De Nederlander pakt een aantal meter en legt zich direct in de tijdrithouding. De rest moet achtervolgen en draait rond, maar de voorsprong van Dumoulin groeit tot een meter of honderd.

16:44 – Dumoulin roert zich ook

Het valt niet stil vooraan. Dumoulin trekt hard door en overvleugelt Navarro. Daarna valt het echter weer stil en trekt Herrada weg. Navarro en Bennett maken de oversteek. Dumoulin laat het er niet bij zitten en brengt de rest terug. Costa, Rosa en Majka zitten alleen te slapen en hebben een kleine achterstand.

16:41 – Navarro rijdt weg

De volgende die ten aanval trekt is Navarro. Hij krijgt Majka mee. De twee rijden even weg, maar dan gaat Pinot op de trappers staan. Dumoulin volgt de Fransman goed en ook de rest volgt. Navarro wil vervolgens nog een keer weg en slaat een gaatje.

16:37 – Nu maakt Costa oorlog

Costa maakt oorlog in de kopgroep. Pinot gaat direct mee, maar Frank moet een gaatje laten. Ze worden uiteindelijk teruggegrepen, waarna Costa wederom gaat. Rosa en Anacona volgen de Portugees.

16:30 – 35 favorieten

Bij de favorieten, waar Sagan ingelopen wordt, zijn er inmiddels al veel gelosten. De groep is nog zo’n 35 man groot.

16:25 – Bennett blijft beuken

Nogmaals een prik van Bennett. Rosa en Pinot volgen snel. Herrada en Frank sluiten ook aan, maar de rest heeft meer moeite. Vooral Navarro en Dumoulin hebben het zwaar. Bovenop pakt Pinot de punten. Majka houdt zich dit keer afzijdig.

16:23 – Bennett wil weg

Een echte versnelling nu van Bennett. Iedereen volgt, al doen Dumoulin en Costa het in eigen tempo. De Nieuw-Zeelander zet nog een keer aan, er wordt echter gewacht, maar dan haalt Rosa hem terug.

16:17 – Versnelling Pinot

Herrada en ook Rui Costa keren terug bij de kopgroep. Dan komt er een versnelling in de kopgroep van Pinot. Dumoulin moet even een gaatje laten, maar keert op zijn eigen tempo terug. Costa is er wel opnieuw af.

16:14 – Barguil breekt

Op de Beixalis gaat het opnieuw te snel voor Barguil. Hij moet de andere favorieten laten rijden.

16:12 – Dumoulin overleeft

De koplopers: Bennett, Dumoulin, Pinot, Anacona, Navarro, Frank, Rosa en Majka. Herrada hangt op een meter of tien.

16:10 – De Gendt gegrepen en gedropt

De achtervolgers komen terug bij De Gendt. Wel zijn onder andere Rui Costa, Herrada en Gallopin al gelost. Ook De Gendt moet direct lossen.

16:02 – Problemen voor Barguil

Barguil kan de groep favorieten niet meer volgen, maar zijn geluk is dat de top direct opdoemt en hij in de afdaling terug kan keren.

15:58 – De Belg gaat solo

De Gendt trekt na de beklimming van La Comella door en pakt een seconde of 26 op de andere vluchters.

15:52 – Weer De Gendt

Grmay en Coppel worden een halve kilometer voor de top gegrepen. De Gendt trekt direct door met als eerste doel de bergpunten en dat weet hij te realiseren. Rosa snoept net een puntje weg voor het wiel van Pinot.

15:41 – Grmay waagt de sprong

Terwijl Sagan lost, maakt Grmay overtuigend de oversteek naar Coppel. Het duo heeft zo’n vijftig meter.

15:39 – Coppel ten aanval

Direct na de sprint gaat de weg weer omhoog. Coppel besluit om weg te springen.

15:38 – Sprint voor Sagan

Sagan pakt zonder al te veel problemen de tussensprint. De Slowaak nadert hierdoor tot op zeven punten van Cavendish. Ondertussen is de voorsprong 10’13".

15:24 – Andorra

Met een voorsprong van bijna negen minuten rijden de koplopers Andorra binnen.

15:16 – Plaspauze

Door een plaspauze in het peloton is de voorsprong van de koplopers ineens gegroeid tot boven de acht minuten.

15:13 – Kansen voor Kreuziger

Contador mag dan uit de Tour de France zijn, Oleg Tinkoff blijft optimistisch over de kansen van zijn ploeg.

15:00 – Sagan voor groen

Hoewel het verschil nu langzaam terugloopt, gaan Dumoulin, Clement en hun kompanen zonder problemen de tussensprint halen. Sagan zal hier waarschijnlijk een slag willen slaan in de strijd om de groene trui.

14:46 – FDJ verliest renners

De ploeg van FDJ loopt langzaam leeg. Na Ladagnous geeft ook Cedric Pineau er de brui aan.

14:41 – Voorsprong blijft groeien

Het peloton komt een kleine zeven minuten na de koplopers over de top van de Port del Cantò.

14:34 – De Gendt is het snelst

De sprint om de bergpunten gaat wederom tussen De Gendt, Pinot en Majka. Majka laat wederom vroeg lopen, maar ditmaal is het wel De Gendt die het snelste boven is.

14:25 – Ciao Contador

Abandon Contador. De Spanjaard probeerde nog in de aanval te trekken, maar de koek lijkt op voor de Spanjaard. Hij zet fiets op de wagen.

14:18 – Wapenstilstand

Buiten een korte snok van Pinot is er nog niks gebeurd op de Port del Cantò. Het verschil blijft langzaam oplopen tot net geen zes minuten.

14:00 – Bijna vijf minuten

De voorsprong loopt op tot ongeveer vijf minuten. Verder verloopt de beklimming van Port del Cantò rustig.

13:49 – Port del Cantò

De tweede berg van de dag wordt inmiddels beklommen: Port del Cantò. De klim is negentien kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 5,4 procent.

13:42 – Zegerijke kopgroep

In de kopgroep zitten veel renners die weten wat het is om een Tourrit te winnen. Sagan, Majka, Rui Costa, Sánchez en Pinot wonnen allemaal al meerdere etappes. Vuillermoz en Gallopin mochten een keer aan het feest.

13:36 – Soloval

Het gaat niet snel in het peloton, maar Erviti – ploeggenoot van Valverde en Quintana – gaat onderuit. Dit terwijl er geen andere renner in de buurt is.

https://twitter.com/i/status/752104973530439680

13:30 – Poleposition voor Frank

Door het terugvallen van Valverde is Frank de best geplaatste in de kopgroep. De Zwitser staat 31e op bijna een kwartier van Froome. Ondertussen loopt de voorsprong op tot 2’10".

13:23 – Valverde laat zich terugzakken

Valverde ziet het nutteloze van zijn actie in. De nummer vijf van het klassement laat zich terugzakken, waardoor de rest van de kopgroep ruimte kan krijgen.

13:21 – Drukke De Gendt

De Gendt ziet de grote meute naderen en valt opnieuw aan. Pinot springt direct mee.

13:10 – Druk bij Movistar

De samenwerking vooraan is niet optimaal, alle druk ligt bij de mannen van Movistar. De volledige samenstelling: Valverde, Frank, Vuillermoz, Pinot, Bennett, Clement, Majka, Navarro, Sánchez, Dumoulin, Rui Costa, Rosa, De Gendt, Gallopin, Grmay, Coppel, Anacona, Sagan, Edet, Herrada en Berhane.

13:07 – Bennett is back

Na zijn lekke band is Bennett teruggekeerd in de kopgroep. De voorsprong is inmiddels 1’58".

13:00 – Dumoulin is ook van de partij

Dumoulin weet ook de aansluiting te vinden met de voorste, dankzij een goede afdaling.

12:57 – Uitbreiding vooraan

De kopgroep wordt groter. In de afdaling komen onder andere Sagan, Vuillermoz en Coppel terug. De voorsprong loopt ondertussen op tot een minuut en 37 seconden.

12:53 – Pech voor Bennett

Lek voor Bennett. De Nieuw-Zeelander moet even loslaten in de kopgroep. Het is voor hem te hopen dat hij snel een wiel krijgt.

12:50 – Ladagnous geeft op

Ladagnous zat eerder nog in de kopgroep, maar geeft er nu de brui aan. Het is de tweede renner die vandaag opgeeft.

12:46 – Punten voor Pinot

De Gendt, Pinot en Majka strijden om de bergpunten. De Belg trekt hard aan, maar Pinot troeft hem af. De Fransman is hierdoor Majka gepasseerd in het bergklassement.

12:45 – Achttien man voorop

In de kopgroep zitten in ieder geval: Anacona, Herrarda, Valverde, Majka, Clement, Navarro, Rosa, Sánchez, Frank, Bennett, Pinot, Berhane, Grmay, Rui Costa, Dumoulin, Craddock, De Gendt.

12:41 – Rolland laat de groep gaan

Rolland kan het niet meer bolwerken, de Fransman die vijftiende staat moet het peloton laten rijden. Het peloton komt ondertussen terug bij Contador, maar Valverde heeft nog altijd veertig seconden voorsprong op de grote meute.

12:39 – Contador kraakt

Contador heeft toch de aansluiting verloren met de kopgroep. Sagan probeert hem weer naar voren te rijden en is daarmee een zeer luxeknecht. De wereldkampioen lijkt echt te sterk voor zijn kopman, die zijn vroege aanval moet bekopen.

12:35 – Spaanse kopgroep

Valverde en Contador komen aansluiten in de kopgroep, de Movistar-renners van Valverde maken direct flink tempo in dienst van hun kopman. In het peloton rijdt Poels op kop. Henao heeft zich laten terugzakken naar het peloton. De voorsprong is 59 seconden.

12:33 – Exit Renshaw

De tweede opgave is een feit. Mark Renshaw zou ziek zijn en moet al snel er de brui aan geven. Ook zijn ploeggenoten van Dimension Data Edvald Boasson Hagen en ritwinnaar Steven Cumings hebben problemen.

12:29 – Virtuele leider

Doordat Valverde ruimte krijgt van Team Sky is hij voorlopig de virtuele geletruidrager. De renner van Movistar heeft het door en plaatst een aanval. Contador volgt, maar Henao zit niet in het wiel van het duo.

12:24 – Knecht Kiserlovski kapt

Kiserlovski hielp Contador op gang. De Spanjaard gaat nu zelf door en weet dat voor hem uit in ieder geval nog zijn ploeggenoot Majka rijdt. De kopgroep valt ondertussen uiteen. Voor LottoNL-Jumbo schuift George Bennett mee. Ook Diego Rosa, Pinot, Tony Gallopin en Winner Anacona sluiten aan bij De Gendt.

12:22 – Sterke De Gendt

De Gendt gaat solo. Hij zet de grote kopgroep op een meter of honderd.

12:20 – Contador gaat er vandoor!

Aanval van Contador. De Spanjaard wordt gegangmaakt door een ploegmaat en heeft een gaatje. Alejandro Valverde reageert direct net zoals Sergio Luis Henao. De rest wacht en laat het viertal gaan.

12:14 – Bergkoning Majka

Het drietal komt niet weg van de rest van de grote groep vluchters met daarbij ook Rafal Majka, de Pool pakte gisteren de bergtrui over van De Gendt. Ook Thibaut Pinot rijdt van voren met zijn knecht Mathieu Ladagnous. Aan Nederlanders rijden in ieder geval Stef Clement, Tom Dumoulin en Tom-Jelte Slagter van voren. Andere namen zijn Jan Bakelants, Luke Rowe, Domenico Pozzovivo en Michael Matthews.

12:12 – Actieve Cousin

Luis Leon Sánchez en Teklehaimanot komen aansluiten, net zoals Feillu. Zo’n 25 renners hebben nu een klein gaatje. De groep is te groot voor Cousin, de coureur van Cofidis trekt door. Sánchez en Thomans de Gendt volgen direct.

12:10 – Aanval van de wereldkampioen

Teklhaimanot heeft inmiddels het gezelschap gekregen van in ieder geval Peter Sagan en Ramunas Navardauskas. Het peloton heeft echt nog geen zin om ze te laten begaan, terwijl ze de eerste klim op beginnen te rijden. Sagan trekt door samen met Jerome Cousin.

12:06 – Dimension Data boven

De eerste die wel een gaatje weet te slaan is Daniel Teklehaimanot. De Eritreeër komt uit de succesploeg van deze Ronde van Frankrijk: Dimension Data.

12:05 – Startschot

Het is nu echt begonnen! De eerste aanval komt uit de ploeg van Fortuneo, zonder succes.

11:55 – Neutrale zone

De officieuze start is gegeven. De renners rijden nu nog tien minuten in een geregisseerd tempo rond en mogen daarna losgaan in de Spaanse bergen. Wilco Kelderman voorspelt in gesprek met de NOS in ieder geval dat het direct ‘volle bak’ zal zijn. Hij hoopt voldoende herstelt te zijn van zijn valpartij gisteren in de afdaling.

11:40 – Victorie Feillu

Twee keer eerder was Arcalis aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk. In 2009 won Brice Feillu vanuit een lange vlucht en het geldt nog altijd als de enige zege uit zijn loopbaan. De dertigjarige Fransman is ook dit jaar aanwezig in de Tour, momenteel bezet hij de 85e plek. Van de klassementsmannen was Alberto Contador destijds de sterkste, hij pakte 21 seconden op de andere favorieten. Eerder was Jan Üllrich winnaar op de machtige berg.

11:25 – Warm rijden

Omdat het straks van het startschot bijna direct klimmen is geblazen met de 13,7 kilometer lange Port de la Bonaigua zullen de meeste renners nu al stevig aan het warm rijden zijn op de hometrainer. De klim moet het vooral hebben van zijn lengte, want met een stijgingspercentage van 6,1 procent is hij niet heel steil.

11:15 – De eerste uitvaller

Er staan straks 197 coureurs aan het vertrek van de negende rit. Michael Mørkøv (Katusha) – ooit nog ritwinnaar in de Ronde van Spanje – was zaterdag de eerste renner die er de brui aan moest geven. De Deen ging tijdens de eerste etappe onderuit en koerste sindsdien met veel pijn aan zijn rechterbeen. Hierdoor kwam hij steevast als een van de aller laatsten over de finish. Tijdens de eerste echte bergrit bleek de schade te erg om nog door te fietsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tour de France: Dumoulin solo naar zege in de bergen
Sluiten