Mario Wisse
Mario Wisse Sport 6 jul 2016

Halve finales EK: ‘Zeiken op Ronaldo is vaste prik’

De halve finales op het EK in Frankrijk beginnen woensdag en Metro peilde de stemming onder bekende fans en/of kenners van de vier landen die gaan uitmaken wie er zondag Europees kampioen wordt.

Xenia Kasper./ANP

Xenia Kasper, manager van Linda de Mol en thrillerschrijfster. Komt uit Duitsland.

„Mijn man, ook Duitser, en ik zitten er elke wedstrijd van Duitsland weer klaar voor. Soms nodigen we vrienden uit, maar geen Nederlandse, want die kijken niet graag naar Duits voetbal. Die wedstrijd tegen Italië was een megakrimi. Iedereen in Duitsland heeft het er nog over. Na het gewonnen WK wil Duitsland natuurlijk ook het EK winnen. Ik denk dat het in de halve finale tegen Frankrijk net zo hard knokken wordt als tegen Italië. En dan winnen we opnieuw. Hoe ik kijk? Bij kansen en doelpunten spring ik op en geef ik commentaar. Ja, ik ben één van de tachtig miljoen Bundestrainers. Mijn favoriete speler is Manuel Neuer. Hij is de perfecte keeper en ziet er ook nog eens lekker uit."

Arthur van Amerongen, schrijver (Brussel: Eurabia) en columnist. Woont in Portugal.

„In Lissabon is het allemaal wat uitbundiger, maar in de Algarve, waar ik woon, wordt er vooral gemopperd op het Portugese team. Nu, zo vlak voor de halve finale, beginnen ze eindelijk een beetje in de stemming te komen. Maar de gekte zoals in Nederland met al die Tokkies kennen ze hier niet. Portugezen kijken de wedstrijden in het café. Komen ze achter dan zeggen ze: we wisten het wel, het is toch allemaal kut met peren. En zeiken op Ronaldo is vaste prik. De kranten schrijven elke dag over hem, maar vooral over randzaken. Dat-ie in bad heeft gezeten met Badr Hari bijvoorbeeld. Mijn favoriete speler? Sanchez, die jongen van 18, is waanzinnig. Tegen Wales moeten ze winnen, dat mag geen probleem zijn."

John van Zweden, Haagse behangkoning en mede-eigenaar van Welshe Premier League-club Swansea City.

„De sterren van de hemel voetballen ze, mijn gigantjes. Van te voren heb ik in interviews gezegd dat je Wales niet moet onderschatten. Ik heb ze vaak zien spelen en ik wist dat ze een goeie ploeg hebben. Maar wat er nu gebeurd is van de buitencategorie. Tijdens die wedstrijd tegen België gingen de pannen van het dak hier. Mijn zoon stond op de tafel te dansen. Mijn kaartjes voor de wedstrijd tegen Portugal heb ik aan hem gegeven. Jammer, maar het is een zooitje in mijn huis en ik ga maandag op vakantie. Als ze de finale halen ben ik weer in het stadion. Maar misschien is in Wales gaan kijken nog wel leuker. Een vriend heeft een grote kroeg in Cardiff en stuurt me steeds beelden. Niet te geloven wat een feest."

Philip Freriks./Brunopress

Philip Freriks, ex-anchorman NOS Journaal, presentator De Slimste Mens, ex-correspondent in Frankrijk. Woont in Parijs en viert vakantie op Corsica.

„Het EK wordt met toenemend enthousiasme beleefd, maar de gekte is een stuk minder dan in Nederland. Geen straten in de kleuren van de vlag hier. Er wordt met recordaantallen naar de tv gekeken, dat wel. Nu zit Frankrijk in de halve finale en vindt iedereen dat wel mooi en aardig. Of ik fanatiek ben? Mwoah, ik vind het een ontzettend saai en vervelend toernooi eigenlijk. Ik ben onderweg dan ook even afgehaakt, maar die wedstrijd van Frankrijk tegen IJsland was wel leuk, dus voor de halve finale tegen Duitsland ga ik weer zitten. Een favoriete speler? Griezmann is een leuke voetballer en Pogba heeft ook wel wat. Hij is een soort antilope met die enorme passen van hem."

Halve finales: woensdag 21.00 uur, Portugal-Wales en donderdag, 21.00 uur, Duitsland-Frankrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Halve finales EK: ‘Zeiken op Ronaldo is vaste prik’
Sluiten