Johan van Boven
Johan van Boven Sport 7 jul 2016 / 06:52 uur

Dafne Schippers verheugt zich op bomvol stadion Rio

Dafne Schippers is op voorhand al de koningin van de EK Atletiek in Amsterdam. Metro legt haar vijf vragen voor.

Waarom kies je er tijdens de EK in Amsterdam voor om de 100 meter te lopen en niet de 200? Is dat omdat je nog vorderingen wil boeken op die kortere afstand?
Gedurende het seizoen kijk ik naar hoe het gaat en daar passen we de plannen op aan. Rio is het einddoel dus van daaruit maken we alle beslissingen. Om op beide afstanden goed voorbereid te zijn probeer ik een goede verdeling te maken tussen de 100 meter en de 200 meter. Hierbij houden we rekening met rust- en herstelmogelijkheden. We hebben in die lijn besloten om voor de 100 te gaan in Amsterdam. Ik vind het heel bijzonder om in eigen land zo’n belangrijke wedstrijd te lopen.

Kun je aan je fans uitleggen hoe jij de afgelopen maanden jouw start hebt weten te verbeteren?
Het is belangrijk om een uitgebalanceerde de training te hebben en kracht goed en efficiënt in te zetten voor techniekverbetering. De seizoensopbouw is hierin cruciaal, afgestemd met mijn coaches. Dit is alleen niet per se iets van de laatste maanden, we werken hier al een tijd aan omdat we weten dat daar winst te halen valt. De start is gewoon heel belangrijk voor het verdere verloop van de race, vooral voor de honderd meter. Zolang je start goed is, kun je gemakkelijker de ontspanning opzoeken en je eigen race lopen.

Buiten de baan ben je rustiger geworden, ook bij tegenslagen. Hoe heb je dat geleerd?
Ja, ik kon me soms wel opwinden als het even minder ging. Ik kan nog steeds wel hebben dat ik even moet uitrazen, maar uiteindelijk kost het allemaal energie die ik liever in het lopen steek. Mijn coach Bart Bennema heeft me daarin ook echt geholpen. Hij gaf me twee keuzes: je kunt je er over opwinden of je kunt ervan leren en het nog een keer proberen. Tja, dan ga ik liever voor dat laatste.

Hoe belangrijk is social media voor je en wat vind je het nadeel van social media?
Ik vind het leuk om contact met fans te hebben en hen zo nu en dan een kijkje achter de schermen te geven, daar komen ook echt leuke reacties op. Soms geef ik een inkijkje in mijn trainingen en voorbereidingen, daarnaast vind ik het leuk om mensen mee te nemen in mijn voedingspatroon en ‘lifestyle’. Een tijdje geleden ben ik samen met mijn zus Sanne gestart met de blog Dafnelikes en beleven we veel plezier aan het uitzoeken en het delen van recepten. De nadelen van social media? Ik ervaar vooral de positieve kanten. Tuurlijk krijg je wel eens wat vervelendere reacties en vraag je je af waarom mensen zo reageren, maar over het algemeen ontvang ik erg positieve reacties.

Heel Nederland gaat ervan uit dat jij in Rio ‘even’ twee medailles, waarvan minimaal een gouden, gaat ophalen. Voel je die druk op jouw schouders en hoe ga je daarmee om?
Natuurlijk merk je dat veel mensen in Nederland hoge verwachtingen hebben. Tegelijkertijd leg ik mezelf altijd al een enorme druk op en heb ik dat nodig om goed te presteren. Ik vind het in ieder geval heel gaaf om te zien dat er in Nederland zoveel aandacht is gekomen voor de atletiek, dat is ook echt goed voor de sport. Amsterdam ademt op dit moment atletiek. Het is heel bijzonder om te zien hoe heel Amsterdam klaar is voor het EK en om deze ervaring met alle hardlopers te kunnen delen in het Nike Running Clubhouse. Verder is het ook echt gaaf om te zien dat zoveel mensen je supporten. Ik kijk ook uit naar het moment van een bomvol stadion in Rio. Het geeft mij echt een kick.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dafne Schippers verheugt zich op bomvol stadion Rio
Sluiten