Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 8 jun 2016 / 14:20 uur

Zlatan: Ik ben verdrietig dat Oranje er niet bij is

Vanwege de lancering van zijn eigen sportmerk ‘A-Z’ was er dinsdag plotseling de mogelijkheid om de grote Zlatan Ibrahimovic te spreken in zijn woonplaats Parijs. Uit alle windrichtingen werden verslaggevers ingevlogen voor de wereldster, die tijdelijk het Zweedse EK-trainingskamp had verlaten voor de promotie van zijn nieuwe merk. In L’Hotel Du Collectionneur, een vijfsterrenhotel in het hartje van Parijs zat de Zweedse wereldster op het balkon van kamer 214 te wachten op de pers.

United

Het mocht pertinent niet gaan over de op handen zijnde transfer van de spits naar Manchester United. In korte sessies mochten steeds zes verslaggevers naar de hotelkamer om Zlatan vragen te stellen. Om de gesprekken vooral over het merk A-Z te laten gaan, bestond het grootste gedeelte van de journalisten uit reporters uit de modewereld.

Direct als hij van het balkon de kamer binnenstapt, vermoedt Zlatan al dat de twee Nederlandse verslaggevers die naast hem komen zitten eigenlijk alleen maar over voetbal willen praten. Maar dat blijkt bijzonder lastig met een tafel waar vier goedlachse Zweedse moderedacteuren, type Frank Govers, alles willen weten over de stoffen die gebruikt worden, de inspiratie achter de ontwerpen en het kleurenpalet.

Het gesprek heeft wat weg van een Robijn-reclame, maar Zlatan gaat overal uitgebreid op in. Ondertussen kijkt hij met zijn kenmerkende grote glimlach toe hoe de twee Hollanders zich in bochten zitten te wringen over hoe zij het tafelgesprek van onderwerp kunnen veranderen.

„Wij komen uit Holland”, is de weinig subtiele eerste poging. „Alles goed”, reageert Zlatan bliksemsnel. Het is voldoende het gesprek de gewenste wending te geven. Nu we het toch over Holland hebben, wat vind je ervan dat Oranje er voor het eerst sinds 1984 niet bij is op een EK? Zlatan moet lachen, maar trekt meteen daarna weer een serieus gezicht.

Verdrietig

„Dat er geen Oranje te zien zal zijn op dit EK maakt me verdrietig. Een land als Nederland en het voetbal waar zij voor staan, hoort op ieder groot toernooi thuis. Het is teleurstellend dat zij er niet bij zijn. Of ik spelers van het huidige Oranje ken naast Sneijder en Robben? Ik ken Gregory van der Wiel en Depay, maar ze hebben veel goede spelers”, zegt hij snel „Oranje is altijd favoriet om heel ver te komen op een eindronde. Maar Holland moet nu voor Zweden juichen, zoals wij voor Holland juichen als we er zelf niet bij zijn.”

Ajax

Dan heeft het voetbalgeleuter lang genoeg geduurd, beslist één van de Zweedse modeverslaggevers. „Terug naar de kleding”, zegt hij fel. Na opnieuw vele vragen over designs, baggy broeken, het verschil tussen de modesteden Milaan en Parijs is het tijd voor een tweede gesprekswending. Dit keer volstaat één woord: Ajax. „Ajax zal altijd in mijn hart zitten”, glundert Zlatan. „Daar zette ik mijn eerste stap bij het veroveren van de wereld. Wat ik over vijf jaar doe? Ik plan mijn toekomst niet meer. Dat heb ik één keer eerder gedaan bij Barcelona en toen ging het totaal verkeerd. Het is ‘carpe diem’ bij mij. Ik leef dag bij dag.” Bij het verlaten van de kamer wordt de vraag gesteld of Zlatan zijn nieuwe kledingmerk in Manchester zal dragen. „Mensen zullen dit in Manchester dragen, zeker”, eindigt hij lachend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zlatan: Ik ben verdrietig dat Oranje er niet bij is
Sluiten