Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Sport 1 jun 2016 / 12:40 uur

Wetenschap voorspelt: Frankrijk wint EK 2016

Als we de wetenschap mogen geloven, staat Frankrijk óf Duitsland op 10 juli in de finale van het EK Voetbal.

Duitse onderzoekers baseren hun voorspelling, gepubliceerd in EconPapers, op het ‘Bookmaker Consensus Model’. Dat model leunt op verschillende statistieken én de input van 19 online bookmakers. Die bookmakers willen geld verdienen en baseren hun voorspellingen daarom op het meest realistische resultaat.

Favorieten

De absolute favoriet volgens de statistieken: Frankrijk. De kans dat het gastland het EK wint is 21,5 procent. Ze worden op de voet gevolgd door de Duitsers die een winkans van 20,1 procent hebben. Spanje maakt volgens het onderzoek 13,7 procent kans om de titel te behouden. De Belgen maken slechts 7,7 procent kans op het kampioenschap.

Foto: Colourbox.

Om erachter te komen welke teams de groepsfase, kwart- en halve finales halen en uiteindelijk in de finale zullen staan werd het toernooi 100.000 keer gesimuleerd. In élk model komen Frankrijk en Duitsland als duidelijke winnaars van de groepsfase naar voren. De kans is daarom groot dat de teams elkaar in de halve finale zullen tegenkomen. Eén van hen zal volgens de voorspellingen Spanje tegenkomen in de finale. De kans dat de Fransen hun onderburen verslaan is 56,3 procent. Voor de Duitsers ligt die kans op 55,8 procent.

Natuurlijk kan het altijd anders lopen, want voetbal is wat dat betreft net zo onvoorspelbaar als het weer. Maar volgens de onderzoekers is in het verleden tijdens EK’s en WK’s al gebleken dat hun model betrouwbaar is. Eén ding weten we zeker: Nederland wint in elk geval niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschap voorspelt: Frankrijk wint EK 2016
Sluiten