Metro en ANP
Metro en ANP Sport 30 jun 2016 / 12:00 uur

Run op voetbalshirtjes van IJsland

De voetbalshirts van het IJslandse elftal zijn niet aan te slepen. Het team verraste vriend en vijand door zich niet alleen te plaatsen voor het EK voetbal, maar ook de groepsfase te overleven en vervolgens Engeland uit te schakelen.

De onbekende Italiaanse kledingsponsor Errea draait overuren en verwacht veel meer dan de geplande 30.000 shirts te verkopen. Dat aantal zou overigens al neerkomen op een op de tien inwoners van het land, of drie keer de hoeveelheid mensen die in het nationale voetbalstadion in hoofdstad Reykjavik passen.

De meeste elftallen op het EK worden gesponsord door de sportgiganten Nike, Adidas en Puma. De in Parma gevestigde kledingfabrikant Errea heeft nog nooit een team gesponsord dat aan het EK mocht meedoen. Het bedrijf voorziet verder voetbaldwergen als Malta, Cyprus en Luxemburg van tenues. Het bedrijf heeft nog een contract tot 2020 met IJsland, maar vreest dat andere sportkledingfabrikanten zich melden bij de voetbalbond.

Omzet

De shirts kosten 80 euro en zijn bijna overal uitverkocht. Errea zegt op zijn website pas op zaterdag, een dag voor de kwartfinalewedstrijd tegen gastland Frankrijk, weer nieuwe voorraad te hebben. De IJslandse distributeur van de shirts, Sport Company, heeft zijn hele omzet van vorig jaar inmiddels al overtroffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Run op voetbalshirtjes van IJsland
Sluiten