Hester Ramaker
Hester Ramaker Sport 18 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Olympische organisatie steunt schorsing Rusland

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) steunt het besluit voor de schorsing van Russische atleten op het Olympisch toernooi in Rio deze zomer. Na een telefonische vergadering op zaterdagmiddag heeft het uitvoerend comité van de organisatie dat in een officiële verklaring laten weten.

Doping

Eerder liet de internationale atletiekfederatie (IAAF) weten de Russische atletieksporters te schorsen van deelname aan de Spelen in Rio in augustus. Het afgelopen half jaar bleek namelijk dat Rusland niet opschoot met het controleren op doping en het breken met de dopingcultuur. De schorsing betekende ook dat het land niet welkom zou zijn op het EK in Amsterdam volgende maand.

Sterk standpunt

Het IOC staat volledig achter het besluit van het IAAF. Ze juicht het sterkte standpunt toe en benadrukt dat internationale federaties het recht hebben om atleten uit te sluiten voor internationale wedstrijden. Zo ook de Olympische Spelen. Ze pleiten voor een zo’n eerlijk mogelijk deelnemersveld in Rio. Aankomende dinsdag vergadert het IOC in Lausanne om over landen te praten die niet genoeg tegen doping strijden.

Tegenvaller

De steunende houding van het IOC aan het IAAF is een fikse tegenvaller voor Rusland. Het hoopte dat de organisatie toch atleten toe zou laten op de Spelen. De Russische president Vladimir Poetin reageerde persoonlijk op het besluit en ging in beroep, want: ,,Het kan toch niet zo zijn dat zuivere atleten ook bestraft worden”. Verder noemde hij de schorsing ‘erg oneerlijk’.

Protest

De oorzitter van de Russische atletiekbond hoopt nog steeds met zo’n tachtig atleten naar de Spelen te gaan. Hij overweegt naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne te stappen. Hij geeft aan zich niet zomaar neer te zullen leggen bij dit besluit.

Toch meedoen?

Toch kan het zo zijn dat er alsnog Russische atleten aan de Spelen mee kunnen doen. Als atleten aan kunnen tonen dat ze de afgelopen jaren in landen met een erkend antidopingbeleid zijn getest, kunnen ze mogelijk in Rio mee doen onder een neutrale vlag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Olympische organisatie steunt schorsing Rusland
Sluiten