Johan van Boven
Johan van Boven Sport 22 jun 2016

Keeper in joggingbroek is dé cultheld van het EK

Hij ziet eruit als een oom die op zaterdagochtend onder de lat staat in het veteranenelftal van de plaatselijke FC en zo snel mogelijk weer de kantine in wil om bier te gaan drinken. Maar Gabor Kiraly is toch echt de eerste doelman van Hongarije, dat na twee duels trots aan kop gaat in groep G en voorlopig Portugal, IJsland en Oostenrijk achter zich laat.

Cristiano Ronaldo zal af en toe vreemd opkijken als hij woensdagavond oog in oog staat met de 40-jarige doelman. Het is zijn tegenpool. Waar de Portugese superster dagelijks aan de gewichten hangt om elke spier in zijn lijf optimaal te trainen, daar heeft Kiraly een buikje. Ronaldo deed voor zijn gemiste strafschop tegen Oostenrijk nog even snel zijn met gel vol gesmeerde haar goed, terwijl de Hongaarse doelman nauwelijks haar op zijn hoofd heeft. De aanvaller trekt na een wedstrijd graag de pijpjes van zijn voetbalbroekje omhoog, zodat iedereen kan zien hoe gespierd zijn bovenbenen zijn, en Kiraly loopt op zijn beurt het liefst in een joggingbroek over het veld.

De lelijke, slobberige trainingsbroek is zijn handelsmerk geworden. Het maakt van hem een buurman die net wakker is geworden en snel even zijn teckel tegen de boom aan de overkant van de straat laat piesen. Het deert hem niet. De grijze joggingbroek heeft hem tenslotte bovendien wereldberoemd gemaakt. De presentatoren van een Canadees sportprogramma verschenen vorige week zelfs live in de uitzending met dezelfde soort broek. Gewoon, als eerbetoon aan dé cultheld van het EK in Frankrijk.

Toch irriteert het Kiraly enigszins dat er de afgelopen dagen veelvuldig vragen worden gesteld over zijn outfit. „Ik draag die joggingbroek al twintig jaar, het is niet zo dat dit mijn eerste jaar als profvoetballer is ofzo. Maar misschien komt het omdat mensen me nu op een belangrijk toernooi zien”, zei hij toen er na de wedstrijd tegen Oostenrijk naar zijn grijze broek werd gevraagd.

Schaafwonden

Aan het begin van zijn loopbaan trok de doelman een lange broek aan om zijn benen tegen de harde ondergrond te beschermen. Aan al dat vallen en duiken hield hij behoorlijk wat blauwe plekken en schaafwonden over, dus weigerde hij langer in een korte broek onder de lat te gaan staan. Aanvankelijk keepte hij alleen in zwarte broeken. Maar op een dag was er geen schone voor handen en moest hij het doen met een net iets te grote grijze joggingbroek van iemand anders. Uit bijgeloof werd dat zijn vaste keeperstenue, ook tijdens trainingen.

Zijn leeftijd – Kiraly is de oudste speler ooit op een EK – en joggingbroek zijn niet de enige kenmerken die van hem een cultheld maken. Op het veld vermaakt hij de supporters op de tribune en de liefhebbers voor de buis af en toe met een truc. Zijn ‘no look’-uitgooi heeft al bij menig tegenstander voor verwarring gezorgd. Tegen Turkije rolde hij de bal zelfs door zijn benen de andere kant op om een aanval op te zetten. Op dat soort momenten worden de beelden van Kiraly altijd als een gek gedeeld op social media.

Eigenlijk is het alleen daarom al te hopen dat Hongarije zo lang mogelijk actief blijft op het EK. Tussen de moeilijke kapsels, strakke shirtjes, gekleurde schoenen en tattoos is het best fijn als er een prettig gestoorde man in een joggingbroek rondloopt.

https://www.youtube.com/watch?v=A5W01TOqzic

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Keeper in joggingbroek is dé cultheld van het EK
Sluiten