Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 15 jun 2016 / 10:05 uur

Heimwee naar Oranje: het drama tegen Italië in 2000

Omdat Oranje niet meedoet in Frankrijk, kijken wij met heimwee terug naar EK’s waar Nederland wel een rol van betekenis speelde. Dit keer EURO 2000 met het strafschoppendrama tegen Italië in de halve finale.

Frank de Boer noemde het ‘de meest bizarre interland’ die hij ooit voetbalde. Patrick Kluivert sprak van ‘een vloek’ en Edwin van der Sar zei dat Oranje de Europese titel had ‘weggegeven’. Oranje was op het EK van 2000 oppermachtig. Na overwinningen in de poulefase op Tsjechië (1-0), Denemarken (3-0) en Frankrijk (3-2) vermorzelde de ploeg van bondscoach Frank Rijkaard Joegoslavië in de kwartfinale: 6-1. Kluivert scoorde vier keer en niets leek Nederland nog te kunnen stoppen op weg naar een tweede EK-titel.

Halve finale

Maar toen kwam de halve finale in de ArenA tegen Italië. De wedstrijd die Oranje definitief een penaltytrauma zou bezorgen. Nederland miste die donderdagavond op 29 juni maar liefst vijf pingels. Grote schlemiel was aanvoerder Frank de Boer die twee keer faalde vanaf elf meter. Eén keer in reguliere speeltijd en één keer in de strafschoppenserie.

Jaren later keek hij in een interview met De Volkskrant terug op die dramatische bloedhete zomeravond in 2000. De Boer concludeerde dat hij juist teveel getraind had op strafschoppen. „Ik heb er toen tijdens de training wel veertig genomen. Alle hoeken een beetje getest. Met mijn ogen dicht schoot ik ze er nog in. Ik had bij het WK in 1998 ook een penalty genomen en ik scoorde bij Euro 2000 tegen Tsjechië van elf meter. Zo had ik ook tegen Italië moeten schieten, maar ik besloot op het laatste moment iets anders te doen. Het komt echt door al die penalty’s van de dag daarvoor. Ik had voor mijn gevoel diverse opties. Ik bedacht me dat Toldo al een penalty van me had gezien. Ik had op die training vier penalty’s in mijn favoriete hoek moeten schieten en hup klaar. Nu ging ik bewust afwisselen en riep zo indirect de twijfels op.”

Zijn eerste penalty in de 39e minuut schoot hij ‘niet slecht in’, zoals hij het zelf noemde. Toch pakte de Italiaanse goalie Francesco Toldo de bal vrij eenvoudig. Bij de tweede strafschop die Oranje in de wedstrijd kreeg, eiste De Boer de bal niet op, maar wees hij naar spits Patrick Kluivert. „Patje, doe jij het maar”, zei hij tegen de man in topvorm.

Maar ook Kluivert faalde. Hij stuurde Toldo wel de verkeerde hoek in, maar schoot op de paal. Ook de terugspringende bal viel net verkeerd voor de spits. Op dat moment besefte heel Nederland dat het niet ging lukken die avond. De Italianen werden voor hun gevoel steeds groter en realiseerden zich dat zij gingen stunten tegen de topfavoriet voor de titel. Toch moest Italië de verlenging nog zien te overleven. Maar Nederland en het Oranje-legioen waren geknakt. De twee gemiste strafschoppen bleven de hele zwoele avond spoken door de ArenA , die steeds stiller werd.

Slap balletje

Nederland werd al gegijzeld door een strafschoppen-trauma na de uitschakelingen op het EK 1992, het EK 1996 en het WK 1998. Maar de strafschoppenserie van 2000 overtrof alles. Frank de Boer miste opnieuw met een slap balletje door het midden. De huizenhoog overgeschoten bal van Jaap Stam is nooit meer teruggevonden en ook Paultje Bosvelt stuitte op Toldo.

Terugkijkend komt De Boer tot een opvallende conclusie. Het penaltydrama hakte er volgens de voormalige aanvoerder heel hard in bij Oranje. Veel harder dan we ooit gedacht hebben. Volgens De Boer hebben de vijf gemiste strafschoppen in de halve finale tegen Italië Oranje ook indirect deelname aan het WK 2002 gekost. „De uitschakeling door Italië was een enorme klap. We waren zo gedesillusioneerd dat we na de zomer vijf punten verloren tegen Portugal en Ierland. Die wedstrijden kwamen veel te vroeg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heimwee naar Oranje: het drama tegen Italië in 2000
Sluiten