Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 13 jun 2016 / 20:55 uur

EK 2016 dag 4: Valse start Rode Duivels

Tijdens het Europees kampioenschap leeft normaal gesproken ons hele kikkerlandje mee. Bij afwezigheid van Oranje voelt dat echter toch een beetje anders. Metro brengt aan het eind van elke dag een overzicht, zodat je toch op de hoogte bent van alles wat er op het EK is gebeurd.

Titelhouder Spanje tegen Tsjechië

De Spanjaarden kenden twee jaar geleden een dramatisch WK en gaan op het EK op zoek naar eerherstel. Tegen de Tsjechen waren de Zuid-Europeanen duidelijk de bovenliggende partij. Dat goalie Petr Cech de beste Tsjech was in de eerste helft spreekt boekdelen. Tsjechië kwam niet verder dan een knal van Thomas Necid. Treffers leverde de eerste helft niet op.

Na rust gingen de Spanjaarden weer voortvarend van start: Tomas Sivok werkte de bal bijna in eigen doel, maar kwam met de schrik vrij. Aan de andere kant werden de Tsjechen zowaar gevaarlijk: Roman Hubnik kon het Spaanse doel onder vuur nemen uit een standaardsituatie. David de Gea moest zich strekken, maar keerde uiteindelijk vrij eenvoudig.

De Spanjaarden bleven op zoek naar de openingstreffer, maar ook na rust lukte het de Europees kampioen van 2012 lange tijd niet om het net te laten trillen. Pas vier minuten voor tijd was het Gerard Piqué die de Spanjaarden naar een minimale zege kopte.

https://twitter.com/freebetscouk/status/742367836295729153

Stand Groep D

  1. Spanje – 3 punten (+1)
  2. Kroatië – 3 punten (+1)
  3. Tsjechië – 0 punten (-1)
  4. Turkije – 0 punten (-1)

Ierland en Zweden in evenwicht

Bij het treffen tussen Ierland en Zweden waren de ogen automatisch gericht op Zlatan Ibrahimovic. De sterspeler stuitte met zijn ploeg op een stug Ierland, dat niet van plan was cadeautjes weg te geven.

In de eerste helft kwam Zweden nauwelijks tot kansen. De Ieren waren het dichtst bij een doelpunt: Jeff Hendrick zag zijn inzet op de lat terecht komen. Ook John O’Shea was dichtbij een treffer, maar hij kwam een teenlengte tekort.

Het was Ierland dat kort na rust op voorsprong kwam via een prachtige treffer van Wesley Hoolahan.

https://twitter.com/MMA_Jim/status/742407299248062464

Daarna moest Zweden op zoek naar de gelijkmaker. De Scandinaviërs hadden moeite de verdediging van de Ieren kapot te spelen. Uiteindelijk kwam de gelijkmaker er wel: Ibrahimovic trok vanaf de achterlijn voor en zag Ciaran Clark de bal van dichtbij op onfortuinlijke wijze in het eigen doel koppen: 1-1.

https://twitter.com/UNILADFooty/status/742409815679459330

Daarna volgde nog een kleine twintig minuten, waarin beide landen voorzichtig op zoek gingen naar de winnende treffer. Die kwam er uiteindelijk niet, waardoor Ierland en Zweden het toernooi begonnen met een gelijkspel.

Kraker tussen België en Italië

Voor onze zuiderburen begon het Europees kampioenschap met een kraker tegen Italië. Op papier een interessante pot en de praktijk stelde niet teleur. De ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd en schotelden kijkers de interessantste pot op het EK tot nu toe voor.

Namens de Belgen was Radja Nainggolan dichtbij een treffer met een harde pegel die Gianluigi Buffon tot een redding dwong. Aan de andere kant zag ex-Feyenoorder Graziano Pellè een poging na een kleine dertig minuten spelen net naast verdwijnen.

Niet lang daarna namen de Italianen de leiding: Leonardo Bonucci zette met een fantastische pass van achteruit Emanuele Giaccherini alleen voor doelman Thibauts Courtois. Giaccherini schoot beheerst binnen: 0-1.

https://twitter.com/Footy__Planet/status/742440135946579968

Niet lang daarna had Pelle ook direct de 0-2 binnen moeten koppen, maar hij faalde hopeloos en knikte de bal naast.

Ook na rust bleven de landen aan elkaar gewaagd. Het spel golfde heen en weer en dat leidde aan beide kanten tot gevaar. Zo was er een goede schietkans voor Romelo Lukaku voor de Belgen en liet Pelle aan de andere kant andermaal na tot scoren te komen.

Nadien voerden de Belgen de boventoon. In het laatste kwartier bleven de Belgen druk zetten op de Italiaanse defensie. Dat leidde onder meer tot een grote kopkans voor invaller Divock Origi. De Italianen loerden tegelijkertijd op een counter om de wedstrijd op slot te gooien.

Dat lukte ook uiteindelijk: in de extra tijd schoot Graziano Pelle de 0-2 tegen de touwen. Zodoende begonnen de Belgen het toernooi met een nederlaag.

Stand Groep E

  1. Italië – 3 punten (+2)
  2. Zweden – 1 punt (0)
  3. Ierland – 1 punt (0)
  4. België – 0 punten (-2)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EK 2016 dag 4: Valse start Rode Duivels
Sluiten