Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 11 jun 2016 / 20:52 uur

EK 2016 dag 2: Zeges Zwitserland en Wales

Tijdens het Europees kampioenschap leeft normaal gesproken ons hele kikkerlandje mee. Bij afwezigheid van Oranje voelt dat echter toch een beetje anders. Metro brengt aan het eind van elke dag een overzicht, zodat je toch op de hoogte bent van alles wat er op het EK is gebeurd.

Broer tegen broer

Het eerste duel tussen Albanië en Zwitserland was een bijzondere, omdat de broers Xhaka tegenover elkaar stonden. De broers hebben Albanese ouders en zijn geboren in het Zwitserse Basel.

Taulant en Granit doorliepen alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Zwitserland, maar in 2013 besloot Taulant een Albanees paspoort aan te vragen en voor dat land te gaan spelen.

https://twitter.com/xhakagranit34/status/741595104754929665

Debutant Albanië tegen Zwitserland

Dat Albanië tegen Zwitserland het debuut maakte op een Europees kampioenschap bleek uit alles. Het elftal begon zenuwachtig aan de wedstrijd en moest al binnen vijf minuten een tegentreffer incasseren: verdediger Fabian Schär kopte de Zwitsers uit een hoekschop op voorsprong; doelman Etrit Berisha kwam bij die corner wel uit, maar tastte volledig mis.

https://twitter.com/PatronSpor/status/741619128927158272

Na de treffer kroop Albanië iets meer uit de schulp. Na een ruime tien minuten was het doelpuntenmaker Schär die tegen de eerste gele kaart van de wedstrijd aanliep. Aan de andere kant werd aanvoerder Lorik Cana op de bon geslingerd. Dat kwam hem later duur te staan, want de aanvoerder kreeg negen minuten voor rust een (terechte) tweede gele kaart voor een handsbal. Zodoende moest Albanië verder met tien man.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741627060246962177

Daarvoor hadden de Albanezen overigens een uitstekende kans op de gelijkmaker. Armando Sadiku ontsnapte aan de aandacht van de Zwitserse defensie en kwam oog in oog te staan met Yann Sommer: de goalie wist redding te brengen. Na de rode kaart voor Cana kreeg Zwitserland de controle over de wedstrijd weer terug. Blerim Dzemaili en Haris Seferovic waren dichtbij een treffer, maar de rust werd opgezocht met een 0-1 stand.

Na rust had Zwitserland aanvankelijk de overhand, maar doordat een tweede treffer uitbleef, was het lange tijd spannend. Vooral aanvaller Seferovic liet het na om zijn land naar een veilige voorsprong te schieten.

De tien van Albanië hielden daarom hoop en bleven zoeken naar de gelijkmaker. Vier minuten voor tijd was er nog een laatste enorme kans voor invaller Shkelzen Gashi, maar Sommer trad opnieuw reddend op. Zodoende startte Zwitserland het EK met een zege.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741644271690866688

Stand Groep A

  1. Frankrijk – 3 punten (+1)
  2. Zwitserland – 3 punten (+1)
  3. Roemenië – 0 punten (-1)
  4. Albanië – 0 punten (-1)

Wales opent tegen Slowakije

Voor Wales ging het Europees Kampioenschap voortvarend van start. Een vrije trap van Gareth Bale betekende al binnen tien minuten een voorsprong voor het land dat voor het eerst sinds 1958 op het EK aanwezig is.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741665378720452608

Het eerste gevaar kwam overigens van de Slowaken: Marek Hamsik zag zijn inzet van de lijn worden gekeerd door Ben Davies.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741666976196595716

Na de openingstreffer slaagde Slowakije er nauwelijks in iets klaar te spelen. Pas in de laatste minuten voor rust leek de ploeg iets meer druk op de Welshe defensie te zetten, maar zonder resultaat: 1-0 ruststand.

In die eerste helft was er nog wel enige discussie over een actie van verdediger Martin Skrtel, die zijn elleboog in het gezicht van Williams plantte.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741673192163540992

Ook na rust leek Wales het allemaal prima op orde te hebben. Via een kopbal van Gareth Bale was Wales zelfs het dichtst bij een treffer. Na een uur spelen kwam Slowakije echter uit het niets op gelijke hoogte: de net daarvoor ingevallen Ondrej Duda schoot de gelijkmaker achter Danny Ward.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741681891464597506

Na de gelijkmaker had Slowakije even een overwicht; daarna waren de ploegen erg aan elkaar gewaagd. Op aangeven van invaller Hal Robson-Kanu kreeg Aaron Ramsey in die fase een opgelegde kans op een nieuwe voorsprong, maar hij kopte over.

Terwijl de laatste tien minuten ingingen, kreeg Wales weer een licht overwicht. Een dribbel van Ramsey eindigde enigszins gelukkig voor de voeten van Robson-Kanu, die de bal niet vol raakte, maar de bal wel tegen de touwen zag gaan doordat doelman Matus Kozacik op het verkeerde been stond: 2-1.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741687092632297472

Vier minuten voor tijd was opnieuw een invaller dichtbij een treffer: Adam Nemec zag zijn kopbal op de paal belanden. In het restant slaagden de Slowaken er niet meer in te scoren en liet Wales na in de tegenstoot toe te slaan. Daarom startte Wales het toernooi uitstekend met een minimale 2-1 zege.

Engelsen en Russen strijden op het veld

Tussen supporters van Engeland en Rusland kwam het al voor de wedstrijd tot confrontaties. Zaterdagavond stond er ook nog een confrontatie op het veld op het programma.

De Engelsen hadden in de eerste helft het betere van het spel. Er ontstonden ook gevaarlijke situaties voor de goal van Igor Akinfeev. De beste aanval van de Engelsen eindigde uiteindelijk met een schot van Adam Lallana, dat net naast ging. Beide ploegen gingen zonder treffer de rust in.

Harry Kane schiet raak, maar ziet zijn treffer (terecht) afgekeurd worden wegens buitenspel. Foto: EPA.

Na rust was Engeland minder dan in het eerste bedrijf. De Russen waren na rust minstens gelijkwaardig, maar goals bleven lange tijd uit.

Twintig minuten voor tijd was Wayne Rooney dichtbij de openingstreffer, maar via Akinfeev belandde zijn inzet op de lat. Drie minuten later was het alsnog raak, toen Engeland even buiten het strafschopgebied een vrije trap kreeg. Eric Dier toonde zich vervolgens een bekwaam vrijetrapnemer en schiet de bal snoeihard tegen de touwen: 1-0.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741729259752947712

De Russen hadden vervolgens nog ruim een kwartier om iets aan de opgelopen achterstand te doen. Dat lukte uiteindelijk in de extra tijd: Vasili Berezutski werkte van dichtbij de gelijkmaker binnen.

https://twitter.com/UEFAEuros_2016/status/741734051132870656

Zo slaagde Engeland er opnieuw niet in de openingswedstrijd op een EK winnend af te sluiten. Wales gaat daardoor aan kop in groep B.

Stand Groep B

  1. Wales – 3 punten (+1)
  2. Engeland – 1 punt (0)
  3. Rusland – 1 punt (0)
  4. Slowakije – 0 punten (-1)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EK 2016 dag 2: Zeges Zwitserland en Wales
Sluiten