Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 29 jun 2016 / 17:20 uur

Bergkamp, De Boer, Bosz en de bank

Eén van de mooiste wedstrijden die het Nederlands elftal ooit speelde, was op het EK 1992 in Zweden tegen Duitsland. Onder aanvoering van een geweldige Dennis Bergkamp en Marco van Basten maakte Oranje gehakt (3-1) van de aartsrivaal. Wat weinig mensen zullen herinneren, is dat de nieuwe Ajaxtrainer Peter Bosz ook in actie kwam in dat duel in Göteborg.

„Aan dat EK denk ik nog weleens terug, ja”, lacht Bosz tijdens zijn eerste persconferentie als trainer van Ajax. „Die pot tegen Duitsland was wel een aardige wedstrijd, toch? Ik kwam in de ploeg voor Bergkamp. Voor mij was dat een heel groot moment, maar voor Dennis was het waarschijnlijk niet zo bijzonder.”

Met een beetje fantasie kan het EK-duel met de Duitsers van 24 jaar geleden als metafoor gezien worden voor de huidige situatie bij Ajax. Frank de Boer en Bergkamp maakten immers in dat duel plaats, terwijl vlak voor tijd Bosz zijn hoogtepunt bij Oranje meemaakte door te debuteren op een groot toernooi.

Bank

Hetzelfde gebeurt nu in feite in Amsterdam. Bosz maakt zijn debuut als trainer bij een topclub, terwijl De Boer vertrekt en Bergkamp een stap terugdoet. ‘The Non Flying Dutchman’ zal komend seizoen namelijk niet meer plaatsnemen op de bank. Hendrie Krüzen en Hennie Spijkerman zullen naast Bosz op de bank plaatsnemen. „Dennis gaat zijn rol anders invullen”, legt Bosz uit. ,,Hij zal niet meer op de bank zitten. Waarom hij dat wil, weet ik wel, maar dat is iets wat tussen Bergkamp en mij blijft.”

Trots

Bosz vindt het een eer om De Boer op te volgen. „Daar ben ik trots op. Frank was er ook bij in 1992 en ook toen was ik al trots dat ik met hem mocht spelen. Petje af voor wat hij hier ook als trainer heeft gepresteerd. Ruim vijf jaar bij een grote club als Ajax hoofdtrainer zijn, is heel lang. Ik vind het ook zo onterecht als mensen zeggen dat er alleen lelijk gevoetbald werd onder hem. Hij heeft het geweldig gedaan. Als we met Vitesse tegen Ajax speelden, was ik altijd onder de indruk hoe Ajax onder onze druk wist uit te voetballen.”

Aanwezig

Toch heeft Bosz nog geen contact opgenomen met De Boer om inlichtingen in te winnen over zijn selectie. „Ik heb De Boer nog niet gebeld, maar ik sluit niet uit dat ik dat nog doe. Maar in de staf hebben we ook genoeg mensen die veel weten over de huidige spelers.”

Tijdens zijn eerste veldtraining woensdagochtend, met slechts veertien veldspelers en twee keepers, was Bosz nog niet heel nadrukkelijk aanwezig. Rustig rondlopend hield hij zich vooral op de achtergrond. „Ik heb nu nog niet een heel goed beeld van de selectie. De eerste weken zal ik vooral observeren. Ik ken de meeste spelers wel, maar pas als je met voetballers gaat werken, leer je ze echt kennen. Dan bedoel ik de karakters, dat is niet onbelangrijk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bergkamp, De Boer, Bosz en de bank
Sluiten