Johan van Boven
Johan van Boven Sport 11 mei 2016 / 17:11 uur

Raymond van Barneveld: Ik heb al jaren een burn-out

„Mensen zullen me wel weer een zeikerd vinden als ze dit artikel lezen”, zegt Raymond van Barneveld na een minuut of twintig aan een tafel in Ahoy. De Hagenaar is samen met Michael van Gerwen de grote blikvanger in Rotterdam, waar donderdagavond de vijftiende ronde van de Premier League Darts wordt afgewerkt.

‘Barney’ praat honderduit over de minder leuke kanten van zijn bestaan als professionele darter. Wie hem aanhoort, heeft het idee dat hij het totaal niet meer naar zijn zin heeft. „Een vriend van mij is máánden bezig geweest om een hogere functie te krijgen binnen het bedrijf waar hij werkt. Dat is niet gelukt, maar toch moest hij weer gewoon naar zijn werk. Hij vertelde me dat hij er helemaal doorheen zat. Toen zei ik: Zo voel ik me dus elke week.”

Van Barneveld haalt er een beeldspraak bij om zijn situatie toe te lichten. „Ik loop een trap op van 22 treden. Helemaal bovenaan til ik die beker op”, aldus de 49-jarige darter, die in 1998 de Embassy won en zijn sport in Nederland op de kaart zette. „Maar op een gegeven moment werd ik een stukje naar beneden geslagen, waarna ik vol goede moed weer naar boven keek. Maar dan kukelde ik weer een paar treden naar beneden. Dan kon ik het gewoon niet meer opbrengen om de tweede trede te beklimmen. Ik dacht: Ik ga wel weer darten vanavond, maar heeft het eigenlijk wel zin? Het klinkt een beetje deprimerend, maar dit is nu eenmaal hoe ik erover nadenk.”

Verliezen sloopt hem in mentaal opzicht. Het reizen naar de talloze toernooien staat hem al helemaal niet aan. En dan heeft hij ook nog eens last van diabetes. „Ik ben gewoon ziek, al zie je het niet aan me. Soms heb ik ijs- en ijskoude handen, terwijl het zweet van mijn hoofd stroomt. Dat doet stress met mij als suikerpatiënt. Ook mijn hartslag gaat omhoog. Ik probeer het met andere voeding op te lossen, maar op de een of andere manier krijg ik het niet onder controle.”

BN’er

Dat Van Barneveld een BN’er is, eist ook zo zijn tol. ,,Ik heb dertig mensen uitgenodigd om binnenkort mee te gaan naar een discofeest in Den Haag. Ik hoop maar dat de rest van de mensen op de dansvloer mij een ontspannen avond gunt. Voordat ik het weet sta ik dansend op alle social media, daar heb ik geen zin.”

Het gevoel dat hij ooit weer een mooi toernooi kan winnen, houdt Van Barneveld op de been. „Op het moment dat ik op het podium sta, vind ik het heerlijk. Waanzinnig. Maar dan moet het wel goed gaan. Je wilt niet weten hoe ik opbloei tijdens bijvoorbeeld het afgelopen WK toen ik van Van Gerwen en Michael Smith won. Dan zit mijn hele lijf weer vol adrenaline. Dan voel ik dat het er nog in zit. ”

Eenzaam

Het aantal wedstrijden dat hij moet spelen om mee te kunnen komen met de grootverdieners, vindt hij echter zo goed als onmenselijk. De dartskalender is te vol, zegt Barney. „Soms heb ik het idee dat ik jaren een burn-out heb, maar daar kan ik niet aan toegeven, want ik moet doorgaan. Ik kan moeilijk vragen of mijn vrouw en dochter de zaak even een jaartje overnemen. Normaal gesproken kon ik in augustus lekker op vakantie naar Spanje, maar nu staan er twee toernooien gepland. Mensen die de krant lezen, zien alleen wat wij verdienen en vragen zich af wat ik loop te zeiken. Maar is mijn leven wel zo mooi als ik alleen maar in vliegtuigen, taxi’s en hotels zit? De hele dag met mijn telefoon in mijn hand omdat ik me rot verveel. Het is een eenzaam bestaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Raymond van Barneveld: Ik heb al jaren een burn-out
Sluiten