Wouter van Loon
Wouter van Loon Sport 28 mei 2016 / 16:33 uur

Nibali wint Giro, Kruijswijk mist het podium

Vincenzo Nibali heeft in de laatste etappe die er toe deed voor het algemeen klassement de leiding gegrepen. Hij loste zijn concurrenten in de voorlaatste klim, waarna hij met behulp van een vooruitgeschoven ploegmaat roze trui-drager Esteban Chaves op afstand wist te zetten. Kruijswijk kon het hoge tempo niet volgen en moest de derde plaats aan Alejandro Valverde laten.

Valverde kan wel mee

Kruijswijk begon gehavend aan de etappe na de zware valpartij van vrijdag. Hij had onder meer een scheurtje in een van zijn ribben, en had veel last van zijn voet. Toch wist hij zich in het grootste deel van de etappe knap te handhaven bij de favorieten voor de eindoverwinning.

Toen Nibali op het eind van de derde klim een flinke tempoversnelling inzette, moest Kruijswijk de Italiaan laten gaan. Chaves, toen nog de leider in het klassement, kon in eerste instantie wel volgen, net als Valverde, die kort achter Kruijswijk stond.

Nibali loste Chaves en Valverde nog op dezelfde klim, waarna hij zijn voorsprong in de afdaling en het laatste klimmetje nog wat kon uitbreiden ten opzichte van Chaves.

Net geen podium voor Kruijswijk

Kruijswijk zat in een groepje met onder meer Bob Jungels en Rafal Majka, en raapte later ook nog Chaves op. Op de laatste klim had Kruijswijk moeite om de groep te volgen. Uiteindelijk kwam hij 33 seconden te laat binnen om zijn podiumplek nog vast te houden. Hij staat nu vierde, op 1’50 van Nibali.

Voor het geweld van de klassementsrenners reed een kopgroep, waaruit Est Rein Taaramäe de sterkste bleek. Hij kwam solo over de finish.

‘Kut zonder roze trui’

De laatste etappe is een vlakke rit, waarin er in principe niks meer verandert in het algemeen klassement.

Kruijswijk baalt nog altijd van de valpartij van vrijdag. ,,Ik denk dat ik de Giro gisteren verloren heb. Het is nog steeds kut om hier te staan zonder roze trui", zegt hij tegen de NOS. ,,Twee dagen geleden dacht ik echt dat ik de Giro zou winnen. Ik heb nu niets, maar het voelt toch goed dat ik ervoor gereden heb."

,,Ik ben helemaal naar de klote, na die val van gisteren en een slapeloze nacht", aldus Kruijswijk. ,,Ik heb ontzettend veel pijn gehad, maar vanochtend ging het wel. Dit was de laatste dag waarop het moest. Ik heb niet drie weken voor niets afgezien."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nibali wint Giro, Kruijswijk mist het podium
Sluiten