Wouter van Loon
Wouter van Loon Sport 28 mei 2016 / 18:10 uur

Motorongeluk in het peloton geen zeldzaamheid

De enorme valpartij in de Ronde van België werd veroorzaakt door twee motorrijders. Niet de eerste keer: er is veel discussie over de vele motors in het peloton. Metro zette een aantal ongelukken op een rijtje.

Stig Broeckx

De renner die het zwaarste is getroffen door de massale valpartij van zaterdag, is Stig Broeckx. Het is niet de eerste keer dat hij door een motor ten val komt: eerder dit jaar werd hij ook al aangereden in de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij moest toen ook naar het ziekenhuis, maar kwam er redelijk goed vanaf.

Broeckx deed aangifte tegen de organisatie. Die zaak loopt nog.

Antoine Demoitié

Eerder dit jaar kwam Antoine Demoitié om het leven in Gent-Wevelgem nadat hij door een motorrijder was aangereden. Hij was bewusteloos toen hij naar het ziekenhuis werd vervoerd, en is niet meer bij kennis gekomen. Van dit ongeluk zijn geen beelden.

Nicki Sörensen

De Deen Nicki Sörensen kwam in de Tour de France van 2011 ten val nadat hij werd meegesleurd door een motor die het peloton probeerde in te halen. Hij maakte een nare val, maar kon de etappe wel voortzetten, zij het op een andere fiets. De motorrijder werd uit de Tour gezet.

Greg Van Avermaet

1 augustus 2015: Greg Van Avermaet heeft een topseizoen achter de rug, en hij lijkt ook Clasica San Sebastian te gaan winnen. Hij rijdt alleen op de slotklim naar Bordako Tontorra, als hij door een motor wordt aangereden. Weg overwinning: die gaat naar Adam Yates, die in het achtervolgende groepje zat.

Van Avermaet is woedend:

Peter Sagan & Sérgio Paulinho

In Nederland herinneren we de Vuelta van 2015 voornamelijk vanwege de knappe prestaties van Tom Dumoulin, die op de voorlaatste dag werd onttroond als leider van het algemeen klassement. Voor Peter Sagan en Sérgio Paulinho staat de ronde voornamelijk in het teken van een aanrijdingen met een motors.

Op tv (zie de beelden hieronder) is de crash van Sagan te zien, maar hij is aangereden door een motorrijder, zo verklaart Sagan achteraf. ,,Ik zat in het wiel van een renner van Lotto Soudal", vertelde hij. ,,Ik bewoog naar links en op dat moment werd ik door een motor geraakt. Ik kon er niets aan doen. Ik hoorde hem niet eens." Volgens Sagan houden motorrijders geen rekening met de renners.

Sagan krijgt zelfs een boete: hij reageert zich af op zijn fiets en gaat tekeer tegen de leden van de organisatie. ,,Ik zou het imago van het wielrennen hebben geschaad. Ik zal het betalen, uiteraard, maar ik vind het wel onterecht." Sagan stapt af omdat hij te veel last heeft van de verwondingen die hij aan de crash overhoudt.

Ploeggenoot Paulinho wordt een paar etappes later aangereden door een motor van een tv-ploeg. Ook hij stapt af.

https://www.youtube.com/watch?v=EoAiX9Wm3cA

Johnny Hoogerland & Juan Antonio Flecha

Niet alleen motorrijders maken ongelukken in het wielrennen, ook volgauto’s veroorzaken soms valpartijen. De bekendste is de val van Johnny Hoogerland en Juan Antonio Flecha uit de Tour de France van 2011. De twee zitten in een kopgroep, als een volgauto de renners probeert in te halen en Flecha raakt. Die neemt Hoogerland mee in zijn val. De Nederlander belandt in het prikkeldraad en vervolgt met diepe wonden de etappe.

Drie jaar later krijgt hij een schadevergoeding van de organisatie. Het bedrag is nooit bekend gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=FWb0bACcDc0

Jesse Sergent

Ook in de Ronde van Vlaanderen, een van de grootste wielerwedstrijden van het jaar, was het dit jaar raak. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent werd door een neutrale auto geraakt, en brak zijn sleutelbeen. Hij stapte af.

Later werd ook de Fransman Sébastien Chavanel uit de koers gereden. Ook hij moest afstappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Motorongeluk in het peloton geen zeldzaamheid
Sluiten