Johan van Boven
Johan van Boven Sport 26 mei 2016 / 06:48 uur

Geen amputatie maar roze trui voor Steven Kruijswijk

De Giro d’Italia van 2013 verliep voor Steven Kruijswijk een stuk minder plezant dan de editie waarin hij momenteel furore maakt. Hij kreeg destijds last van de liesslagader in zijn linkerbeen. Kruijswijk had het idee dat zijn been werd afgekneld. Geen lekker gevoel op een fiets.

„Ik kon met mijn linkerbeen veel minder kracht zetten dan met rechts”, zei hij daar later over. Logisch, want door de vernauwing van de liesslagader stroomde er veel minder bloed en zuurstof naar zijn linkerbeen. De Brabander eindigde in de Ronde van Italië namens Belkin op de 26e plaats.

Risicovol

Omdat het euvel een te grote invloed had op zijn prestaties, besloot hij zich te laten opereren. Geen gemakkelijke keuze, want een dergelijke ingreep is zeer risicovol. In het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven krijgt Kruijswijk te horen dat zijn teen, voet of zelfs hele been geamputeerd moet worden als het onverhoopt fout gaat tijdens de operatie.

Bovendien had hij in ploeggenoot Dennis van Winden een ervaringsdeskundige, die alles behalve positieve ervaringen had met een operatie aan een liesslagader. Drie weken na de ingreep ging het helemaal mis. Er had zich een bacterie in de hechtingen genesteld, waardoor de wond volledig open sprong.

Dus moest Van Winden wederom de operatietafel op. Ook dit keer sloeg de bacterie onverminderd hard toe en moest hij voor een derde keer onder het mes. In totaal lag hij zes weken in het ziekenhuis. Daarna stond hij maandenlang buitenspel.

Een schrikbeeld voor Steven Kruijswijk, die er uitgebreid met zijn toenmalige ploegmakker over sprak. Het woord ‘pech’ viel vaak. Bovendien kon hij het niet langer verkroppen dat de liesslagader zijn loopbaan als toprenner in de weg zat. „Het is maar net waar je dan genoegen mee neemt. Een anonieme knecht worden? Of het risico nemen”, zei hij enkele maanden na de operatie.

Valpartij

Die verliep uitstekend en al redelijk snel zat Kruijswijk weer op de fiets. Dus kon hij in 2014 wederom meedoen met de door hem zo geliefde Ronde van Italië. In de negende etappe moest hij echter afstappen, vanwege eens schouderblessure die hij had opgelopen tijdens een massale valpartij.

Vorig jaar ging het een stuk voortvarender. In de vierde etappe verloor hij weliswaar veel tijd, maar in de klimetappes maakte hij grote indruk door met grote jongens mee te kunnen. De uiteindelijke zevende plaats stemde hem redelijk tevreden, maar Kruijswijk had het gevoel dat er veel meer in had gezeten.

Klassement

Dat maakte de renner van Team LottoNL-Jumbo voor aanvang van de huidige editie duidelijk. Die zevende plaats moest te verbeteren zijn. „Een ritzege is een doel, maar ik zal het klassement er niet bewust voor laten lopen. In een kopgroep rijden is leuk, maar ik blijf liever tot het einde met de besten over.”

Het was geen bluf, zo is inmiddels gebleken. Kruijswijk maakt in Italië grote indruk en draagt sinds zaterdag vol trots de roze trui. Hij maakt grote kans om als eerste Nederlander ooit de Giro d’Italia te winnen. En dat allemaal dankzij het enorme risico dat hij nam om zich aan zijn lies-slagader te laten opereren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen amputatie maar roze trui voor Steven Kruijswijk
Sluiten