Johan van Boven
Johan van Boven Sport 18 mei 2016 / 16:02 uur

FC Twente degradeert naar Jupiler League

FC Twente speelt volgend seizoen in de Jupiler League. De KNVB heeft de club uit de eredivisie gezet vanwege financieel wanbeleid en omstreden transfers. Volgens Tubantia is FC Twente overrompeld door het nieuws en heeft het een advocaat ingeschakeld om de straf te onderzoeken.

De club uit Enschede wordt gestraft voor de financiële malaise en de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen Sports. FC Twente heeft de overeenkomst met Doyen anders aan de KNVB voorgesteld dan in werkelijkheid het geval was. De investeringsmaatschappij had in de praktijk invloed op het transferbeleid van de Tukkers.

Het contract tussen FC Twente en Doyen betrof Luc Castaignos, Quincy Promes, Bilal Ould-Chikh, Youness Mokhtar, Dusan Tadic, Shadrach Eghan en Kyle Ebecilio. De club moest de spelers tijdig weer verkopen, anders volgde een door Doyen opgelegde boete, zo bleek uit documenten die werden gelekt door de website Football Leeks.

Vergrootglas

De proflicentie van de eredivisieclub lag al langere tijd onder een vergrootglas, omdat FC Twente een schuld heeft van maar liefst 32 miljoen euro. Twente zou in eerste instantie op 9 mei al horen wat de licentiecommissie vindt van de plannen om de financiële problemen te herstellen. De commissie vroeg echter om uitstel om de door de club aangeleverde documenten te kunnen beoordelen.

Met een nieuw bestuur, een garantstelling van bedrijven uit de regio en doorgesneden banden met investeringsfonds Doyen hoopte FC Twente aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen. Dat blijkt nu dus niet te zijn gelukt. Om 17.00 uur geeft de voetbalbond een persconferentie, een uur later volgt die van FC Twente.

Reageer op artikel:
FC Twente degradeert naar Jupiler League
Sluiten