Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 26 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

De Haan: Van Oostveen had al lang moeten opstappen

„Ik snap al lange tijd niet waarmee de KNVB bezig is”, zegt Foppe de Haan. De voormalig coach van sc Heerenveen en Jong Oranje is met pensioen en heeft een duidelijk oordeel over de werkwijze van de bond. „Ze doen werkelijk niks goed. Hoe ze met FC Twente omspringen deugt niet en dat had zijn weerslag op de nacompetitie. Ronduit competitievervalsing. Veel clubs zitten nu met vraagtekens, er kan momenteel niet eens een competitie-opzet gemaakt worden voor volgend seizoen.”

Opeenstapeling

De Haan noemt ook nog de Europese licentie van FC Utrecht, de kansloze en dure campagne van Michael van Praag voor het FIFA-voorzitterschap, het debacle rondom het bondscoachschap en de nieuwe voetbalpiramide. „Niks heeft goed uitgepakt.”

De Haan vindt dan ook dat directeur betaald voetbal, Bert van Oostveen, moet opstappen. „Er zijn te veel regels. Je kunt je daarachter verschuilen, maar mensen maken die regels. Het zit hem dus wel degelijk in de personen die er zitten. De affaire met Guus Hiddink maakt duidelijk hoe de KNVB met mensen omgaat. Van Oostveen had toen al zijn conclusies moeten trekken. Hoe je het ook wendt of keert, hij is verantwoordelijk voor alles. De KNVB hoort dienend te zijn aan het voetbal, maar dat is de bond al lang niet meer. Dat is het grootste probleem.”

Kritiek

Gerard Marsman, technisch directeur van Coaches Betaald Voetbal (CBV), vindt ook dat er wat moet veranderen. „Wij pleiten al tien jaar voor een technisch directeur die het voetbaltechnische gedeelte voor zijn rekening neemt. Van Oostveen is eindelijk overstag en daarover zijn we natuurlijk heel tevreden, maar je kunt je afvragen of de volgorde juist is. De beslissing over het bondscoachschap is al genomen, er is nu een rapport over de toekomst van het Nederlandse voetbal. De technisch directeur heeft hierin helemaal geen zeggenschap gehad.”

Marsman bespeurt veel bureaucratie. „Iedereen mag over alles meepraten. In sommige gevallen moet je je afvragen of het werkzaam is en of de juiste mensen meepraten. Zo is het vreemd dat de Centrale Spelersraad wél een adviserende rol heeft over de toekomst van FC Twente, maar de coaches niet. De KNVB hoort sturend te zijn en het algemene belang te dienen, maar dat wordt in handen van de clubs en spelers gelegd. De vraag is of we dat moeten willen.”

Clubs

Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS, vindt vooral dat de clubs goed naar zichzelf moeten kijken. „Er gaan inderdaad een hoop dingen fout bij de KNVB. De regels zouden inderdaad simpeler moeten en de lijntjes korter. Maar het begint bij de clubs. Zij moeten hun zaakjes op orde hebben en minder handelen uit eigenbelang. De clubs uit de Jupiler League zeggen bijvoorbeeld niet op de hoogte te zijn geweest van de aanpassing van de promotie-/degradatieregeling 2015/2016, maar er was wel instemming vanuit de Jupiler League. Nu roepen ze dat Twente niet welkom is. Clubs zijn bang dat het dan moeilijker wordt om te promoveren, puur eigen belang. Er wordt altijd gesproken over samenwerken, maar als puntje bij paaltje komt kiest iedereen voor zichzelf. Dat is moeilijk te managen als KNVB.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.