Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 1 mei 2016 / 14:25 uur

Ajax heeft titel voor het grijpen na ruime zege

Ajax is zondagmiddag niet bezweken onder de druk in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen FC Twente. In tegendeel. Na een bloedstollend duel wonnen de Amsterdammers afgetekend met 4-0 van de Tukkers.

In de wetenschap dat PSV in Eindhoven op jacht ging naar doelpunten in het duel met nummer laatst Cambuur, wist Ajax zondag dat het in de laatste thuiswedstrijd in ieder geval moest winnen om in de race te blijven voor het kampioenschap. De Amsterdammers hadden voorafgaand een doelsaldo van plus zes ten opzichte van de Eindhovenaren.

Sfeervolle

In een uiterst sfeervolle ArenA begon Ajax dan ook aanvallend. Trainer Frank de Boer had gekozen voor Vaclav Cerny op de rechtervleugel in plaats van Lasse Schøne. Een beslissing die goed zou uitpakken. Zoals in de meeste wedstrijden van Ajax de laatste weken, kwam het gevaar voor rust aanvankelijk vooral vanaf de linkerkant.

Amin Younes draaide de Twente-defensie vaak dol. Maar ondanks een overwicht creeërde Ajax geen grote kansen. Toch werd er al flink gejuicht in de ArenA. Dat was omdat Cambuur in het Philips Stadion op 1-1 was gekomen. In de slotfase van de eerste helft barstte de ArenA uit zijn voegen, toen Cerny een snelle counter bekwaam afrondde.

Cillessen

Verkrampt van spanning zagen de Ajax-fans dat ook Twente een paar goede kansen kreeg. Ajax-goalie Jasper Cillessen hield de Tukkers van de gelijkmaker.

Tien minuten na rust leek nota bene verdediger Nick Viergever het duel te beslissen. Na een rush over het halve veld verschalkte hij Twente-doelman Nick Marsman, maar de paal hield de gasten overeind.

PSV

Daarna werd het billenknijpen voor de Amsterdamse fans. De voorsprong van Ajax bleef maar klein en PSV was tegen Cambuur dan toch op gang gekomen. De ploeg van trainer Phillip Cocu stond met 5-2 voor en had had zo de achterstand in treffers teruggebracht tot vier. Het zorgde voor een bloedstollende slotfase in de ArenA. Tien minuten voor het einde maakte Mike van der Hoorn een einde aan de onzekerheid door de 2-0 binnen te knikken.

Niet veel later maakte invaller Viktor Fischer nog de 3-0 ook, waarmee het doelsaldo met PSV weer terug naar +6 was. Toen Younes daarna ook nog de 4-0 binnen knalde barstte het feest los in Amsterdam. De titel kan de Ajacieden nauwelijks nog ontglippen. Een kleine zege volgende week bij De Graafschap is voldoende voor het 34e kampioenschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ajax heeft titel voor het grijpen na ruime zege
Sluiten