Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 17 apr 2016 / 15:35 uur

Veltman: Lastigste duel hebben we nu gehad

Woedend was FC Utrecht zondagmiddag in de ArenA, nadat scheidsrechter Danny Makkelie Ajax via een uiterst dubieuze strafschop had laten ontsnappen (2-2). Balend en foeterend liepen de Utrechters door de catacomben van het Ajax-stadion. „Die penalty kan wel eens cruciaal blijken te zijn in de titelstrijd”, besefte Ajax-verdediger Joël Veltman zich, terwijl achter hem de woedende Utrechters hun weg naar de spelersbus zoeken.

Gek

De Ajacied probeert de beslissing van de arbiter aanvankelijk een beetje goed te praten. „Janssen mist wel de bal, dus tsja. Of ik het had geaccepteerd als ik zo’n penalty had tegen gekregen? Nee, haha, dan was ik gek geworden.”

Mede dankzij Makkelie ligt Ajax ondanks de uitglijder tegen Utrecht nog steeds op koers om op doelsaldo de titel binnen te slepen. Nog drie overwinningen en het kampioenschap is in principe binnen voor de Amsterdammers.

Zes doelpunten

„PSV is ook qua doelsaldo dichterbij gekomen”, zegt Veltman. „Nog zes doelpunten verschil, maar wij gaan ook wel scoren in de laatste drie duels. Dus ik ga er vanuit dat we op doelsaldo voor blijven.”

Nog nooit wist Ajax op doelsaldo de titel te veroveren. „Ik weet dat de competitie twee keer eerder op doelsaldo is beslist. Twee keer haalde Ajax het inderdaad niet. Ik weet het nog goed de laatste keer in 2007. Toen was ik op vakantie naar Texel. Zat ik daar te luisteren naar een radiootje met allemaal mensen om me heen. Ik was een jaar of vijftien en zat toen nog in de jeugd van Ajax. Ik hoop dat we het de komende weken eerder beslissen, maar als het niet anders kan, dan maar op doelsaldo.”

Vlak voor tijd leek de titeldroom van Ajax zondag uiteen te spatten door een verwoestend schot van Patrick Joosten. Utrecht kwam op 0-2 en uit niets bleek dat het dramatisch spelende Ajax nog zou terugveren. In Eindhoven barstte al spontaan een feestje los en de tribunes in de ArenA stroomden leeg. Teleurgesteld liepen veel mensen het stadion uit.

„Heel jammer dat er zoveel mensen weggingen na de 0-2”, reageert Veltman. „Je moet altijd hoop houden. Dat deden wij ook. Je ziet het vaak dat als je, zoals wij vandaag 2-0 achter komen, dan gebeurt er iets met een ploeg. Dan wordt het alles of niks en moet je gewoon pompen en vol voor die 2-2 gaan. Of je nou 3-0 verliest of 2-0 dat maakt dan ook niet meer uit.”

Utrecht

Veltman denkt dat Ajax nu de lastigste tegenstander gehad heeft in de slotfase van de competitie. „Wij hebben het altijd moeilijk tegen Utrecht. Daar verloren we eerder en nu kwamen we ook 2-0 achter. Utrecht heeft ieder seizoen een goed team. Het is ook nu weer een heel stugge ploeg. Op een of andere manier hebben ze toch altijd speler die een wedstrijd kan beslissen, zoals nu Haller.”

Eigen hand

Veltman had het lastig tegen de spits, die ook in belangstelling staat van Ajax. „Hij is sterk, moeilijk te bespelen. Niet voor niets zijn er een paar grote clubs zeer geïnteresseerd in hem. Het is niet zomaar een eredivisiespits. Maar Utrecht is niet alleen Haller, ze hebben ook een paar goede spelers achterin met Ramselaar en Letschert. Het is gewoon een sterke ploeg. Misschien was dit wel de moeilijkste wedstrijd van de laatste vier. Niet dat het vanaf nu makkelijk wordt. Bij Heereveen zal het ook nog wel een spektakel worden, dat is het meestal daar. Er zijn nog genoeg lastige wedstrijden. Ik heb de hele tijd al gezegd dat het programma van PSV makkelijker is dan dat van ons. Vitesse thuis, Cambuur thuis en PEC uit, is eenvoudiger dan wat wij hebben: Heerenveen uit, FC Twente thuis en De Graafschap uit. Het voordeel is dat we het nog steeds in eigen hand hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veltman: Lastigste duel hebben we nu gehad
Sluiten