Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 8 apr 2016 / 08:30 uur

‘Titel Ajax gunstiger voor het Nederlands voetbal’

PSV heeft het blazoen van Nederland in Europa dit seizoen opgepoetst en dat was hoognodig ook. Waar Ajax al vroeg klaar was in de Europa League, overwinterde de ploeg van Phillip Cocu in de Champions League. Vooral het tweeluik tegen Atlético Madrid kostte de regerend landskampioenschap veel energie. PSV kwam net te kort voor de kwartfinale. Ondertussen profiteerde Ajax en is het voor PSV stukken moeilijker geworden om de titel te prolongeren.

Wrang

„Het is wrang voor PSV dat de Champions League ze kracht heeft gekost”, aldus oud-Feyenoordcoach Mario Been. „Nederlandse clubs blijken toch moeite te hebben met een dubbel programma. Je ziet het ook aan AZ. In de eerste seizoenshelft hadden ze een druk schema met de Europa League erbij en dat kostte ze veel punten voor de winterstop. Het is geen toeval dat AZ nu meer punten pakt dan tijdens de eerste seizoenshelft. Datzelfde geldt voor PSV. Natuurlijk kwam het verlies tegen Ajax hard aan, maar de meeste punten hebben ze in het begin van de competitie laten liggen.”

Gebrek

Dat constateert ook Arnold Bruggink. „PSV heeft het vooral laten liggen in de eerste seizoenshelft tegen clubs uit het rechterrijtje”, weet de oud-aanvaller van de Eindhovenaren. „Maar ik denk niet dat het spelen in de Champions League de hoofdreden is dat PSV in die periode zoveel punten heeft laten liggen. Er was een gebrek aan scorend vermogen. Vorig seizoen had PSV met Memphis Depay en Georginio Wijnaldum spelers waarmee ze een ‘buffer’ konden opbouwen. Nu was het verschil telkens maar één doelpunt, waardoor clubs als ADO Den Haag en Heracles terug konden komen, terwijl PSV kwalitatief sterker is. Het is niet voor niets dat ze Marco van Ginkel erbij gehaald hebben. Die heeft er na acht wedstrijden nu al vijf inliggen.”

Opmerkelijk

Been en Bruggink denken dat Ajax de voorsprong niet meer uit handen geeft. „En dat is toch wel opmerkelijk”, vindt Been. „Ik dacht echt dat PSV het zou worden, ook omdat Ajax Jairo Riedewald en Kenny Tete zag wegvallen. Ik had niet verwacht dat Mike van der Hoorn en Nick Viergever het zo goed zouden doen.”

Voor Aad de Mos komt de inhaalrace van Ajax niet als een verrassing. „Ajax is altijd in vorm in deze periode van het seizoen. Spelers van Ajax zijn namelijk mooi weer voetballers. Als het zonnetje begint te schijnen en het gras begint te groeien, bloeit Ajax op. Dat was in mijn tijd al zo.”

Champions League

De voormalig trainer van onder meer Ajax en PSV denkt ook dat het beter is voor het Nederlands voetbal als Ajax kampioen wordt en PSV tweede. „Ik heb het gevoel dat Frank de Boer blijft als trainer. Bij weinig clubs kan hij zo werken als bij Ajax. Hij kent de club door en door en weet als geen ander dat er een talentvolle lichting aan zit te komen met spelers als Abdelhak Nouri en Donny van de Beek. Voor hen is het goed dat Ajax straks zeker is van de groepsfase in de Champions League. De Boer wil dolgraag met Ajax Europees succes boeken en kan daar mooi naartoe werken als Ajax in de voorbereiding geen voorrondes hoeft te spelen. PSV daarentegen hoeft niet zo bang te zijn voor die voorrondes. Als ze het merendeel bij elkaar kunnen houden hebben ze een ervaren team waarmee ze zich kunnen plaatsen voor de groepsfase.”

Ook Bruggink ziet dat voordeel. „Natuurlijk hoop ik, gezien mijn verleden bij de club, dat PSV kampioen wordt, maar als we met Nederland ooit weer eens twee clubs in de poulefase van de Champions League willen hebben, maken we meer kans als PSV in de voorrondes uitkomt. Zij hebben inmiddels de nodige ervaring opgedaan en beschikken over een volwassener spelersgroep dan Ajax.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Titel Ajax gunstiger voor het Nederlands voetbal’
Sluiten