Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 10 apr 2016 / 09:05 uur

Sleurende en scorende Luuk de Jong wijst PSV de weg

Marco van Ginkel gaf na de moeizame wedstrijd van PSV tegen Willem II (2-0) Luuk de Jong alle credits. „Onder leiding van Luuk werd er de strijd erin gegooid. Hij bleef maar gaan en nam het hele team mee.”

Ook algemeen directeur Toon Gerbrands was na afloop onder de indruk van De Jong. „Het is ongelooflijk hoeveel arbeid hij verzet. De hoeveelheid kilometers die hij aflegt zie je normaal gesproken bij middenvelders, maar hij is een spits. Daarnaast vecht hij veel kopduels uit, fysiek is het ontzettend zwaar wat hij doet.”

Meer vuur

Niet iedereen is bij PSV echter zo strijdbaar als De Jong. Dat moest de aanvoerder zelf helaas ook constateren. „In de eerste helft was het tempo te laag, we liepen te veel naar binnen, we hielden niet breed. Dat we met tien man kwamen te spelen was misschien wel een voordeel voor ons. Pas toen kwam er bij ons meer vuur in het spel.”

De Jong kan daar met zijn pet niet bij. Tuurlijk speelt hij ook wel eens slecht, maar aan zijn arbeidsethos valt nooit iets aan te merken. „Met elft tegen elf moet je ook met gif spelen, moet je ook ieder duel willen winnen”, aldus De Jong. „Dat missen we af en toe en dat is best wel problematisch.”

Warrig optreden

Niet alleen de sleurende, vechtende, pratende en rennende Luuk de Jong deed PSV ontwaken, ook het warrige optreden van arbiter Bas Nijhuis had zijn invloed op de ploeg. „Hij floot niet zijn beste wedstrijd”, zei Van Ginkel die op aangeven van De Jong de openingstreffer maakte. „Dan sluipt de frustratie erin. Een scheids kan er een of twee keer naast zitten, bij de derde keer zeg je er wat van. En als het vijf, zes keer gebeurt zoals nu dan slaan de stoppen een beetje door.”

Dat gebeurde bij Santiago Arias die een raam in de catacomben kapot sloeg na zijn tweede gele kaart. „Het was geen makkelijke wedstrijd”, aldus De Jong. „Normaal gesproken laat Nijhuis veel doorgaan. Nu deed hij dat sommige keren wel, maar vaak ook niet. Er zat geen lijn in en dan weet je als speler ook niet waar je aan toe bent. Dat is frustrerend.”

Frustratie

Die frustratie kwam eruit toen De Jong tien minuten voor het einde achter de bal ging staan toen Nijhuis eindelijk een van de vele overtredingen op hem bestrafte met een strafschop. De bal viel als een granaat via de onderkant van de lat achter Willem II-keeper Kostas Lamprou. „Ik pakte meteen de bal en dacht niet na toen ik hem nam. Bij de vorige strafschoppen heb ik dat wel gedaan, misschien wel teveel. Nu ging ik vol overtuiging voor een harde hoge knap in de linkerbovenhoek. Of het een riskante was? Als hij zit, zit’ie. Maakt niet uit hoe. Ja, er zaten wel wat emoties in het schot, maar dat kwam ook door het verloop van de wedstrijd.”

Kampioen

Het laatste half uur tegen Willem II sterkt De Jong overigens wel in het feit dat hij denkt dat PSV straks kampioen wordt. „Ook al was dit een frustrerende wedstrijd waarin veel dingen tegenzaten; we hebben het om kunnen draaien. We hebben laten zien dat we niet opgeven. Ik denk echt dat – als wij al onze resterende wedstrijden winnen – wij kampioen worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sleurende en scorende Luuk de Jong wijst PSV de weg
Sluiten