Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 28 apr 2016 / 11:49 uur

De mislukte jacht van Ajax op meer goals

Het was een doldwaze ontknoping van de Eredivisie. Op 29 april 2007 werd PSV kampioen, omdat de Eindhovenaren in 34 duels één doelpuntje meer hadden gemaakt dan concurrent Ajax.

Frank de Boer is zich ervan bewust dat ook dit seizoen het doelsaldo de doorslag kan geven, maar hij is niet van plan in de resterende wedstrijden extreem op de aanval te spelen. Volgens de coach van Ajax heeft dat namelijk een averechts effect. „Henk ten Cate heeft dat een keer gedaan en dat ging faliekant mis. Ajax kreeg toen meteen twee goals tegen.”

De wissel

De Boer refereert aan Ajax’ thuiswedstrijd tegen Sparta op 22 april 2007, de een na laatste speeldag van seizoen 2006/2007. Ajax stond dat duel al na 21 minuten met 3-0 voor door twee goals van Wesley Sneijder en een van Klaas-Jan Huntelaar. Op jacht naar meer goals voor een beter doelsaldo besloot Ten Cate na een half uur verdediger George Ogararu te wisselen voor aanvaller Kenneth Perez. Er kwam zand in de motor van de Amsterdamse formatie en Sparta kwam terug tot 3-2. Uiteindelijk werd het 5-2 door doelpunten van Kenneth Perez en Nicolae Mitea, maar Ajax had met een groter verschil kunnen winnen.

Leedvermaak

Sjaak Polak speelde destijds voor Sparta en kan zich de wedstrijd nog goed herinneren. „Ten Cate had na afloop ongelooflijk de pest erin. Dat vond ik wel mooi om te zien, haha. Ik vind het een prima vent, maar toen probeerde hij ons te vernederen. Dus daar kwam wel wat leedvermaak bij kijken, ja.”

Volgens Polak kostte die wedstrijd tegen Sparta Ajax toentertijd de titel. „We werden overlopen in het begin. Ik dacht: dat wordt wel een nulletje of acht. Maar die wissel veranderde alles. Het draaide niet meer bij Ajax en wij hadden natuurlijk ook wel door waarom Ten Cate Perez inbracht. Kort na die wissel scoorde Rachid Bouaouzan en in de rust hebben we het onderling over die wissel gehad. Wat dachten ze wel niet? Het mag natuurlijk niet, maar dat was voor ons toch wel het teken om er een schepje bovenop te doen. Na tien minuten maakte Iderlindo Moreno Freire de 3-2 en we kregen kansen op meer. Helaas ging het in de slotfase alsnog mis.”

Vernederd

Oud-Spartaan Yuri Rose stond destijds ook op het veld. Volgens hem is het moeilijk te zeggen of Ajax in die wedstrijd de titel heeft laten liggen. „Natuurlijk ging het hard in het begin, maar wie zegt dat het 7-0 was geworden als Ten Cate niet had gewisseld? Achteraf is het altijd makkelijk praten. We zullen ons ongetwijfeld vernederd hebben gevoeld en misschien hebben we er onbewust wel een schepje bovenop gedaan. Maar thuis wonnen we eerder dat seizoen met 3-0 van Ajax. Volgens mij heeft Ajax dat meer pijn gedaan dan die twee doelpuntjes van ons in een wedstrijd die ze wonnen.”

Scorebord

Voor Ajax-aanvaller Ryan Babel was het zijn laatste seizoen voordat hij naar Liverpool vertrok. „Soms denk ik terug aan dat jaar. De titel hebben we niet verspeeld in dat duel met Sparta, maar op de laatste speeldag tegen Willem II. Ik kan mij niet herinneren dat die wissel onderwerp van gesprek was binnen de spelersgroep. We hadden gewoon meer moeten scoren in Tilburg, maar wij waren te veel met de tijd bezig. Op het scorebord zagen we de tussenstanden van de andere wedstrijden en bij PSV ging het heel hard. We voetbalden daardoor te gehaast en tegen onszelf. Als wij niet die tussenstanden hadden gezien, weet ik zeker dat we kampioen waren geworden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De mislukte jacht van Ajax op meer goals
Sluiten