Johan van Boven
Johan van Boven Sport 14 apr 2016 / 13:14 uur

Alleen Ajax kan doordeweeks kampioen worden

In de Eredivisie staat er na komend weekend een doordeweekse speelronde op het programma en het kan zomaar zijn dat Ajax dan kampioen wordt. De kans is niet zeer aannemelijk, maar het is niet uitgesloten. PSV mag dan in de duels met Roda JC (uit) en Vitesse (thuis) maximaal één puntje pakken en de Amsterdammers moeten FC Utrecht (thuis) en sc Heerenveen (uit) kloppen. Als Ajax dat lukt komen ze met nog twee speelronden te gaan op 80 punten. PSV blijft bij een nederlaag en een remise steken op 73 punten.

Wanneer de Eindhovenaren twee keer gelijkspelen staat het op 74 punten en kunnen ze bij twee overwinningen van Ajax in theorie nog kampioen worden op doelsaldo. Al heeft Ajax een veel beter doelgemiddelde (+54) dan PSV (+45). Maar dan kan er doordeweeks dus nog geen schaal worden uitgereikt. Bij twee zeges van PSV en twee nederlagen van Ajax is het verschil (4 punten) niet groot genoeg om de Brabanders met daarna nog twee duels te gaan al als kampioen aan te wijzen.

Kaartverkoop

Maar waarom staat er zo laat nog een doordeweeks programma op de rol? „We hadden deze wedstrijden eerder in het seizoen op het programma gezet, ergens in februari of maart, maar we kregen het verzoek van de clubs om ze verder naar achteren te schuiven”, aldus Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB. „De clubs vonden het klimatologisch prettiger om de duels in april plaatst te laten vinden. Koude temperaturen hebben namelijk invloed op de kaartverkoop.”

De midweekse wedstrijden worden nu dus afgewerkt in de week voor de bekerfinale op 24 april tussen FC Utrecht en Feyenoord. De Domstedelingen nemen het op woensdag thuis op tegen De Graafschap en de formatie van Giovanni van Bronckhorst gaat dezelfde avond op bezoek bij Heracles Almelo. De Jong: „Er zit 3 x 24 uur tussen die wedstrijden en de finale, dus beide ploegen hebben genoeg tijd om zich voor te bereiden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alleen Ajax kan doordeweeks kampioen worden
Sluiten