Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 17 mrt 2016 / 09:48 uur

‘Wordt tijd dat Cillessen weer geprikkeld wordt’

PSV-keeper Jeroen Zoet verkeert in de vorm van zijn leven. Maar is hij net zo goed als Jasper Cillessen, zijn collega onder de lat bij Ajax en de eerste keeper van Oranje? Zoet hield dinsdag zijn ploeg opnieuw op de been in een kolkend Vicente Calderon. „Je moet PSV echt credits geven voor wat ze hebben laten zien. Hun keeper was gewoon de allerbeste van allemaal”, sprak de ervaren Atlético-spits Fernando Torres na afloop van de strafschoppenserie die winnend werd afgesloten door de Madrilenen en waardoor het Champions League-avontuur van PSV ten einde is.

Geen enkele twijfel

Ook Stanley Menzo geniet de laatste tijd van de PSV-keeper. „Jeffrey Bruma, Davy Pröpper en Zoet, bij die spelers zie je heel erg goed hoe belangrijk het is om ervaring op te doen op het hoogste podium. Zoet heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Kun je het moment herinneren in de tweede minuut dat hij uitkwam? Dat was een moeilijke situatie om in te schatten, maar Zoet twijfelde geen moment. Een paar maanden geleden zou hij niet zo gehandeld hebben.”

Nu ineens beter?

Toch vindt de oud-keeper van onder meer Ajax, PSV en Oranje de vraag of Zoet nu beter is dan Jasper Cillessen maar raar. „Een paar maanden geleden kon Zoet er zogenaamd niks van en nu is hij ineens beter dan Cillessen? Omdat hij in twee wedstrijden tegen Atlético goed keepte? Cillessen heeft het op een WK laten zien, hè? Dat is nogal een verschil. Zoet valt nu op, omdat hij het laat zien op het hoogste podium. Er kijken meer mensen naar Atlético-PSV dan naar pakweg Ajax-Excelsior. Ik vind Cillessen nog steeds beter, maar Zoet komt dichterbij en doet niet veel voor hem onder.”

Geen beste indruk

Ook Sander Boschker, die voor FC Twente en Ajax keepte, geeft nog de voorkeur aan Cillessen. „Zoet doet het nu goed, maar ik kan me de interland van vorig jaar oktober tegen Tsjechië nog herinneren en toen maakte hij geen al te beste indruk. Het leek wel of hij niet tegen de druk bestand was. Misschien is dat nu, na zijn goede optredens in de Champions League, veranderd. Daarom zou ik het logisch vinden als bondscoach Danny Blind ze allebei aan het werk wil zien als er geoefend wordt tegen Frankrijk en Engeland.”

Wel vindt Boschker dat Cillessen de laatste tijd te weinig uitgedaagd wordt. „Het WK is al bijna twee jaar geleden. Daarna is Cillessen met Ajax steeds in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld in de Champions League of Europa League. Je hebt wedstrijden op topniveau nodig om beter te worden, Cillessen heeft die te weinig gehad de laatste tijd. Hij moet meer geprikkeld worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Wordt tijd dat Cillessen weer geprikkeld wordt’
Sluiten