Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 18 mrt 2016 / 08:36 uur

Vluchtelingen spelen PSV-Ajax: even ellende vergeten

In de schaduw van het Philips Stadion staat morgen een speciale wedstrijd tussen PSV en Ajax op het programma. De twee teams zijn samengesteld uit vluchtelingen: een team met mannen afkomstig uit Eritrea, die worden opgevangen in Amsterdam tegen een team van Syrische vluchtelingen, die onderdak hebben gevonden in Eindhoven.

Sores even vergeten

Van Breukelen coacht het Syrisch getinte PSV. „Wat ik tegen die jongens ga zeggen? Tsja, ze hebben natuurlijk gigantisch veel meegemaakt. Ik denk dat ik het niet te zwaar moet maken. Het is juist de bedoeling dat ze hun sores even kunnen vergeten en sport is daar uitermate geschikt voor.”

De Mos begeleidt en traint het Ajax-team met Eritreeërs. „Of ik verwacht had ooit nog op de bank te zitten bij Ajax?”, herhaalt De Mos de vraag. „Haha, ludiek hè? De cirkel is rond. Ik begon bij Ajax en ik eindig bij Ajax.”

Leuke middag

De oud-coach van onder andere Ajax, KV Mechelen, Anderlecht, PSV, Werder Bremen en Vitesse is niet bang dat hij niet kan communiceren met de vluchtelingen. „Ik spreek goed Frans en Engels en in voetbal gaat het sowieso altijd vanzelf. Het doel is die jongens een leuke middag te laten beleven. Of ze kunnen voetballen weet ik niet, maar in het amateurvoetbal kunnen Eritreeërs meestal wel aardig ballen. Ik heb weleens een documentaire gezien dat er een hele groep bij Kozakken Boys speelde.”

‘Voelde me een loser’

Van Breukelen, oud-doelman van de Eindhovenaren, Oranje en lid van PSV’s raad van commissarissen ging tijdens zijn actieve loopbaan zelf ook door een diep dal. Hij hoopt de jongens uit zijn team dan ook een les mee te kunnen geven. „Het is in niets te vergelijken met wat deze mensen hebben meegemaakt”, beseft Van Breukelen weliswaar. „Maar ik denk wel dat ik ze begrijp. Ik voelde me vroeger een loser. Volgens pers en publiek was ik een slechte keeper en ik trok me altijd heel erg aan wat anderen van me vonden. Keepen was mijn alles en ik deed er alles aan om goed te presteren. Tegen het obsessieve aan.”

Vluchter of vechter

De zomervakantie van 1987 was het keerpunt. Zijn inmiddels overleden vrouw Karen ging de confrontatie aan met haar man. „Ze vroeg zich af of ik een vluchter of vechter was”, herinnert Van Breukelen zich nog goed. „Ik snapte de vraag niet. Ik was toch overduidelijk een vechter? Wat moest ik nog meer doen? Mijn grootste fout was dat ik altijd anderen probeerde te overtuigen van hun ongelijk: zij vinden mij een slechte keeper, hoe verander ik dat? Helemaal verkeerd natuurlijk. Je moet bij jezelf te rade gaan: wat moet ik doen om beter te worden? Ga daar mee aan de slag en dan komt de rest vanzelf.”

Hij nam de beroemde haptonoom Ted Troost in de arm, die ook Ruud Gullit behandelde. „Een jaar later won ik met PSV de Europa Cup I en werd ik met Oranje Europees kampioen”, aldus Van Breukelen. „Iedereen maakt andere dingen mee, maar de kern van de oplossing is altijd hetzelfde: kijk naar jezelf en niet naar anderen. Dat hoop ik die jongens mee te kunnen geven.”

Naar het strand

De Mos twijfelde ook geen moment toen hem gevraagd werd mee te werken. „Ik ben begonnen in het onderwijs, het sociale aspect heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Toen ik startte met werken op een basisschool in de Schilderswijk zaten er alleen maar Nederlandse kinderen op die school. Toen ik wegging bijna alleen maar buitenlandse kindjes.Veel van die jongens en meisjes waren nog nooit in Scheveningen geweest. Dan nam ik ze mee in lijn 11 en gingen we voetballen op het strand. Prachtig vonden ze dat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingen spelen PSV-Ajax: even ellende vergeten
Sluiten