Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 9 mrt 2016 / 10:10 uur

Marca onthult brein achter Football Leaks

De Spaanse krant Marca zegt te weten wie het brein achter de klokkenluiderswebsite Football Leaks is. Volgens de Spaanse sportkrant Marca gaat het om Rui Pinto, een 27-jarige Portugees die vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest opereert. Football Leaks zorgt al maanden voor grote beroering binnen de voetbalwereld door het openbaar maken van tal van contracten van topspelers.

Doyen

De voetbalversie van WikiLeaks gooit sinds begin oktober van vorig jaar contracten en transferdocumenten op het internet. De constructies met Doyen van Benfica en FC Twente, de contracten van James Rodriguez en Gareth Bale, alles kwam op straat te liggen.

Hacker

Pinto is volgens Marca een Portugese hacker met een crimineel verleden. Hij zou hulp hebben gekregen van Anibal Pinto, een Portugese advocaat. Beide Pinto’s zouden vooral Portugese clubs hebben gechanteerd. De clubs werden verplicht een geldsom te betalen. Deden ze dat niet, publiceerde Football Leaks prompt tal van geheime documenten.

Rui Pinto zou in het verleden twee banken, waaronder Deutsche Bank, 300.000 dollar hebben afhandig gemaakt door hackingpraktijken. Zijn ‘partner in crime’, advocaat Anibal Pinto, voorkwam later dat het tot een celstraf kwam. Rui Pinto werd enkel tot een boete veroordeeld.

Smerige methodes

Football Leaks heeft intussen gereageerd op de aantijgingen. „Sommige mensen proberen wanhopig om Football Leaks in diskrediet te brengen. Daarvoor gebruiken ze de smerigste methodes. Dit is een goed signaal dat wij voor een enorme impact zorgen. Wij zullen blijven vechten tegen deze maffia.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marca onthult brein achter Football Leaks
Sluiten